Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Livsmedel som har barn som målgrupp ökar

Frax jordgubb/blåbär och Havrefras - bäst i KfS granskning av livsmedel till barn 2014. Foto: Konsumentföreningen Stockholm (KfS).
Frax jordgubb/blåbär och Havrefras – bäst i KfS granskning av livsmedel till barn 2014. Foto: Konsumentföreningen Stockholm (KfS).

En av fyra frukostflingor som riktar sig till barn innehåller mer än 30 procent socker. Yoghurtar med roliga figurer på förpackningarna innehåller också ofta onödigt mycket tillsatt socker. Det visar Konsumentföreningen Stockholms (KfS) granskning.

Antalet livsmedel som riktar sig till barn har ökat från sextio stycken år 2009 till nästan hundra idag. Det visar KfS femte granskning sedan 2005. I frukostflingorna har mängden socker och salt minskat och kostfiberhalten ökat något på tio år. Nyheter i butikshyllorna är bland annat ägg, fruktmos och ett vegetariskt sortiment. Leksaker i förpackningarna har nästan försvunnit.

– 2005 kunde en förpackning med frukostflingor innehålla 50 procent tillsatt socker. Så illa är det inte i dag. Men Brüggens Honungspuffar har 42 procent. Man undrar varför med tanke på den heta diskussionen som förs i dag om hälsosam mat till barn, säger Louise Ungerth, chef Konsument & Miljö, KfS.

Sett till näringsvärdet korar KfS flingorna Frax jordgubb/blåbär från Frebaco och Havrefras från Quaker Oats till de bästa produkterna som riktar sig till barn. De sämsta produkterna enligt KfS är förutom Honungspuffarna från Brüggen även Frosties Original från Kellogg’s, Yoghurten Choco Drops från Milbona/Lidl och Brago Sifferkex från Göteborgskex. De har alla för mycket socker tycker KfS. Dennis Hotdogs från Scan har också fått värstingstämpel, orsaken är onödigt hög salthalt.

– Barns tjatmakt är stark. I England är den ett begrepp: ”pester power”. Om livsmedel överhuvud­taget ska marknadsföras direkt till barn är det bra om livsmedelsbranschen kan hjälpa föräldrarna och se till att produkterna innehåller bra näring som fullkorn och låg mängd mättat fett, socker och salt, säger Louise Ungerth.

Källa: Konsumentföreningen Stockholm (KfS).