Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Bosnisk motsvarighet till Sex and the City utsåld i Stockholm, Göteborg och Malmö

ja mahalusa. Foto: Veija Hasanbegovic 2.
ja mahalusa. Foto: Veija Hasanbegovic 2.

Ja, mahaluša har kallats för en bosnisk motsvarighet till Sex and the City . När nu turen kommit för föreställningen att spela Sverige har den snabbt sålt slut i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Föreställningen Ja, mahaluša är baserad på Indira Kučuk-Sorguč bästsäljande krönikor med samma namn. Den har kallats för Bosniens motsvarighet till Sex and the city och bygger på igenkänning med en rejäl dos bosnisk humor, och över hundratusen personer har sett den hyllade föreställningen i Bosnien. Ryktet om föreställningen har snabbt spridit sig, för när turen kommit till Sverige har Ja, mahaluša på kort tid sålt slut i våra tre största städer.

Konstföreningen SPEKTRUM arrangerar den utsålda föreställningen på Stora Teatern i Göteborg.

– Det finns många i Sverige som har sitt ursprung på Balkan och jag tror att ryktet om pjäsens enorma framgångar i Bosnien har nått dem, över hundratusen människor har ju sett den där, säger Mirsad Besovi č från SPEKTRUM. Men den här pjäsen är intressant för fler än den ”inre kretsen” och det är första gången en bosnisk pjäs visas på Stora Teatern. Det är ju en historisk händelse och säkert en av anledningarna till att den är utsåld, säger han.

Krönikören och författaren Indira Kučuk- Sorguč, har gjort sig känd som en humoristisk och brutalt ärlig skildrare av kärlek i det moderna Bosnien. Sorguč var också med och grundade FILTER 2008. Organisationen strävar efter att “filtrera eller rensa” bort inrutade och förvrängda kulturella värderingar i samhället, som vuxit fram i samband med kriget. Detta genom att främja nya kulturella inriktningar och trender.

Föreställningen spelas på bosniska och textas till svenska.

Regi: Mirela Trepanić
Skådespelare: Nela Đenijesević och Nenad Tešić
Dramaturg: Mirela Trepanić
Scenografi: Marijela Margeta- Hašimbegović
Kompositör: Alma Ferović
Kostym: Marijela Margeta-Hašimbegović
Koreograf: Emir Fejzić

Turnéplan: 16 oktober Södra Teatern Stockholm, 19 oktober Stora Teatern Göteborg, 24 oktober Palladium Malmö, 26 oktober Konserthusteatern Karlskrona, 28 oktober Kristianstad Teatern, 29 oktober Kalmar Teater, 31 oktober Västmanlands Teater

Källa: Riksteatern.