Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Medborgarinflytande direkt från soffan

Foto: Upplands Väsby kommun.
Foto: Upplands Väsby kommun.

1 200 väsbybor kan just nu vara med och påverka kommunens utveckling. Genom att delta i den årliga medborgarundersökning får invånarna tala om vad de tycker om Upplands Väsby kommun.

– Vi vill erbjuda alla väsbybor en så bra kommun som möjligt och därför behöver vi få in alla synpunkter och åsikter om kommunen så att vi kan bli bättre, säger Elisabeth Dahlqvist statistiker Upplands Väsby kommun.

1200 väsbybor har slumpmässigt valts ut för att medverka i Statistiska centralbyråns (SCB) medborgarundersökning. Undersökningen har skickats hem till de utvalda personerna.

När svaren från medborgarundersökningen har kommit in till Statistiska centralbyrån, analyserar de vad de svarande i Väsby tycker om olika saker i kommunen. Man slår ihop frågor och kallar det för ”Nöjd-Region-Index”, ”Nöjd-Inflytande-Index” och ”Nöjd-Medborgar-Index”. Värdena från dessa används sedan i kommunens flerårsbudget. Det innebär att man har ambitionen att förbättra och satsa på de områden där det har rapporterats missnöje i medborgarundersökningen. På så sätt får resultaten från medborgarundersökningen en viktig roll i kommunens förbättringsarbete och ger medborgare möjligheten att göra sin röst hörd.

– Om du har fått undersökningen hem till din brevlåda se till att svara på den då det är viktigt att vi får in många svar, detta är demokrati rakt in i hemmen, avslutar Elisabeth Dahlqvist.

Källa: Upplands Väsby kommun.