Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Mycket kvar att göra mot mäns våld mot kvinnor

Foto: Roks
Foto: Roks

Regeringens satsning de senaste åtta åren har varit omfattande, och har lett till att arbetet mot mäns våld mot kvinnor har utvecklats, kunskapen har höjts hos flera aktörer och en mängd material har tagits fram. Men samtidigt har insatserna inte varit tillräckligt effektiva, kvalitativa och samordnade. Det konstaterar den statliga utredning som ska föreslå en nationell strategi mot mäns våld mot kvinnor i ett delbetänkande.

Den statliga utredningen som ska föreslå en nationell strategi mot mäns våld mot kvinnor har överlämnat ett delbetänkande till regeringen, som innehåller en utvärdering av regeringens satsningar mot mäns våld mot kvinnor under åren 2010-2014.

– Utredningen efterlyser bättre samordning och bättre implementering av det arbete som görs och den kunskap som tas fram, och det är förslag som Roks förstås är positiva till. Vi delar utredningens bild av att det funnits en bristande samordning av de insatser som gjorts hittills, säger Karin Svensson.

Roks delar den bild som utredningen målar upp i sitt delbetänkande, där man tar upp mäns våld mot kvinnor som ett samhällsproblem, som har sin grund i ojämställdheten mellan kvinnor och män, och som måste motverkas genom ett aktivt jämställdhetsarbete på samhällets alla nivåer.

– Utredningen betonar att våld mot kvinnor och barn är en kriminell handling och att arbetet måste utgå från förståelsen att det finns en gärningsman och ett brottsoffer. Den uttrycker också vikten av att det våldsförebyggande arbetet utvecklas, men att det måste ske parallellt med och inte på bekostnad av att stödet för de som utsätts för mäns våld mot kvinnor utvecklas och får fortsätta kosta. Precis så ser Roks på saken, säger Karin Svensson.

Utvärderingen lyfter också det problematiska i att viktiga yrkesgrupper, som sjukvårdspersonal och socionomer, helt saknar utbildning om mäns våld mot kvinnor i sin grundutbildning. Det gör att engångssatsningar på utbildning i de yrkesgrupperna hela tiden måste upprepas för att åtgärda de kunskapsluckor som uppstår.

– Det är ett krav som Roks drivit sedan länge, att utbildning om mäns våld mot kvinnor ska vara en obligatorisk del av grundutbildningen för alla legitimerade yrkeskategorier, säger Karin Svensson.

Utredningens arbete att ta fram ett förslag till en nationell strategi mot mäns våld mot kvinnor fortsätter nu, och Roks står till utredningens förfogande.

Källa: Roks