Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Nordiska museet högtidsfirar 24-25 oktober med fri entré, visningar, sång och dans!

Foto: Nordiska museet.
Foto: Nordiska museet.

Välkommen till två dagar med fri entré, visningar i höstens nya utställningar, sång och dans!Den 24 och 25 oktober firar Nordiska museet att den första utställningen öppnade just 24 oktober 1873.

Då hette museet Skandinavisk–etnografiska samlingen och låg på Drottninggatan 71 A på Norrmalm i Stockholm. Dagen räknas sedan dess som museets högtidsdag och då slås dörrarna upp för kalas:

Tre gånger dagligen visar museets intendenter och pedagoger höstens nya utställningar Socker, Hem och bostad och Gamlingar. På fredagen ger vokalensemblen Kvintessensen konsert och på lördagen bjuds det upp till dans i stora hallen – Lindy hop-skola för nybörjare följt av tedans till Anneli Evaldson Quartet. Allt till fri entré!

På fredagen går dessutom Nordiska museets sedvanliga högtidsceremoni med medalj- och stipendieutdelning av stapeln. Detta år delas bland annat Hazeliusmedaljen i guld ut, något som skett endast ett tiotal gånger sedan instiftandet 1873.
Program: Fira Nordiska museet 24-25/10!

Visningar dagligen i höstens nya utställningar kl 11.30, 12.30 och 13.30:

Socker – En utställning om sockrets och sötsakernas historia i Sverige, och om hur sockret blev en del i det svenska kosthållet och det moderna Sverige.

Gamlingar – hur var det och hur vill du ha det? Hur har åldringsvården sett ut genom tiderna? Var det bättre eller sämre förr?

Hem och Bostad – En utställning med möbler och inredning i Sverige under femhundra år. Följ med på en resa i form och färg genom tid och rum.

Fredag 24 oktober:

Högtidsceremoni med medalj- och stipendieutdelning kl. 15.30

Konsert med vokalensemblen Kvintessensen, renässansmusik och nutida musik med fem sångare från Kungliga Operans Kör – helt a capella kl. 16

Lördag 25 oktober:

Lindy hop-dansskola för nybörjare kl. 14 i Stora hallen

Tedans till Anneli Evaldson Quartet kl. 15-17 i Stora hallen

Källa: Nordiska Museet.