Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Efter fem år i häkte utan rättegång är Ángel äntligen fri i Mexico

Foto: Amnesty International
Foto: Amnesty International

Samvetsfången och tortyroffret Ángel Amílcar Colón Quevedo har släppts ut ur fängelset, Amnesty välkomnar beskedet men är starkt kritiskt till att det tagit så lång tid. 

Ángel Colón greps av polisen i Tijuana i norra Mexiko, på väg från sitt hem i Honduras till USA i mars 2009. Han torterades av både polis och militär och tvingades skriva under ett falskt erkännande vilket användes för att utpeka honom som kriminell. Han drog tillbaka sitt erkännande då han fick träffa en domare och gjorde en anmälan om att han utsatts för tortyr, myndigheterna struntade dock i att vidta några åtgärder.

Den federala åklagaren har nu gått med på att ta tillbaka åtalet mot Ángel Colón och han har släppts ut ur fängelset.

-Ángel Colón har blivit torterad och han har förlorat flera år av sitt liv i fängelse. Detta är ett illdåd, säger Erika Guevara Rosas, Amnesty Internationals Amerikachef.

– De mexikanska myndigheterna måste göra mer för att se till att polis och militär inte torterar och att rapporter om tortyr verkligen utreds. De orättvisor som Ángel Colón utsattes för, får inte upprepas.
Ángel Colón är Garífunaindian av afrikansk härkomst och Amnesty anser att han torterades och fängslades på grund av sin etniska härkomst och sin status som ”papperslös” migrant.

Efter att han tagits av polisen slog de honom på revbenen, de sparkade och slog honom i magen och tvingade honom att gå på knäna. Han blev försedd med ögonbindel och fördes till en militäranläggning där han kunde höra skriken från andra fångar som torterades. Han hotades med samma behandling och blev slagen upprepade gånger. De satte en plastpåse över hans huvud så att han nästan kvävdes. Han fick ta av sig kläderna och tvingades utföra förnedrande handlingar, bland annat slicka rent andra fångars skor och kallades ”jävla neger”.

När Amnesty besökte Ángel Colón i fängelset tidigare, sa han: ”Jag skulle vilja se dem som gjorde detta mot mig ställas inför rätta. Mitt budskap till dem som visat solidaritet och som protesterar mot tortyr och diskriminering är att de inte ska släppa taget. Det gryr vid horisonten. Jag känner glädje inför vad som komma ska.”

-Frigivningen av Ángel är ett första steg för de mexikanska myndigheterna för att återupprätta hans heder, hans frihet och hans liv. Nu har de erkänt att han var oskyldig – men år 2009 lät de honom paradera som brottsling inför tv-kamerorna. Han förtjänar rättvisa och full upprättelse, säger Mario Ernesto Patrón, som ledde det juridiska team som försvarade Ángel Colón.

Trots att åklagaren spelade in Ángels anmälan om tortyr har ingen utredning gjorts. En rättsmedicinsk undersökning, som är obligatorisk enligt både internationella och nationella normer för mänskliga rättigheter, gjordes först fyra år senare och slutfördes aldrig.

Källa: Amnesty