Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Prix Europa-vinster till Hugo Lavett, Daniel Öhman och Bo-Göran Bodin

Bo-Göran Bodin och Daniel Öhman vann för årets bästa undersökande reportage. Foto:  Sveriges Radio.
Bo-Göran Bodin och Daniel Öhman vann med The Insider. Foto: Sveriges Radio.

I kväll delades det prestigefyllda radio- och tv-priset Prix Europa ut i Berlin. I kategorin Radio Documentary vann Hugo Lavett med P1-dokumentären ”Kvinna hittad död vid badplats”. Ekots Bo-Göran Bodin och Daniel Öhman tog sin andra Prix Europa vinst med ”The Insider” som utsågs till Best European Radio Investigation of the Year.

Hugo Lavett tar emot Prix Europa. Bo-Göran Bodin och Daniel Öhman tar emot Prix Europa. Foto: Carina Claesson/Sveriges Radio

P1-dokumentären ”Kvinna hittad död vid badplats” är Hugo Lavetts första dokumentär.
– Det är en fantastisk känsla att få det här erkännandet. Att efter den här veckan, när man suttit och lyssnat på de bästa dokumentärerna från hela Europa och haft långa diskussioner, sedan röstas fram som den bästa – det är svårt att smälta, säger Hugo Lavett .

För två år sedan gick Prix Europa för bästa granskning till Ekots Daniel Öhman och Bo-Göran Bodin – då för Saudiaffären. I kväll fick de pris för granskningen av Ericssons affärer i Grekland, ”The Insider – en unik rapport inifrån ett av världens största telekombolag”.

– Den här granskningen av Ericssons mutaffärer i Grekland har fått väldigt stora konsekvenser där, det har man nog inte förstått i Sverige, säger Bo-Göran Bodin .
– Och det känns fantastiskt att Sveriges Radio nu har vunnit Prix Europas granskningskategori tre år i rad, säger Bo-Göran Bodin .

Sveriges Radio hade sex nominerade bidrag, samtliga hamnade på shortlist, det vill säga rankades högt. På plats vid Prix Europa i Berlin fanns också Sveriges Radios vd Cilla Benkö.
– Jag är överväldigad och stolt. Det här visar hur många väldigt begåvade medarbetare det finns på Sveriges Radio, säger Cilla Benkö .
– Det här visar också hur oerhört viktigt det är med ett självständigt radiobolag. Då kan alla koncentrera sig på att bli världsledande i att utveckla radiomediet, säger Cilla Benkö .

Mer om P1-dokumentären ”Kvinna hittad död vid badplats” av Hugo Lavett.

En höstdag 2008 hittas Agneta Westlund död vid en brygga i Loftahammar i Småland. Polisen griper direkt maken Ingemar. Han misstänks ha mördat sin fru. Men vad var det egentligen som hände?

Mer om ”The Insider – en unik rapport inifrån ett av världens största telekombolag” av Bo-Göran Bodin och Daniel Öhman.

I våras avslöjade Ekot att telekomföretaget Ericsson betalat ut över 100 miljoner kronor till en agent i samband med en stor försvarsaffär i Grekland. Pengarna användes för att muta grekiska makthavare.

Några tidigare Sveriges Radio-vinster i Prix Europa :
2013 vann Daniel Velasco ”Bästa granskande journalistik” med P1-dokumentären ”Den fastspända flickan”.
2012 vann Daniel Öhman och Bo-Göran Bodin ”Bästa granskande journalistik” med sitt reportage om Saudiaffären, ”Projekt Simoom”.

Totalt 650 bidrag från 35 länder hade skickats in till årets Prix Europa.

Källa: Sveriges Radio (SR).