Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Höstlovsveckan är inbrottstjuvarnas favoritvecka

Kombinationen mörker och semester är optimalt för inbrottstjuven. Statistik från Trygg-Hansa visar att höstlovsveckan, vecka 44, är den vecka under året som det sker flest inbrott i svenska hem. Enligt Brottsförebyggande rådet har både andelen villa- och lägenhetsinbrott ökat i Sverige och förra året skedde 95 inbrott i Sverige under höstlovsveckan – enbart bland Trygg-Hansas kunder. Det är 20 procent fler än en genomsnittsvecka under året.

Det fjärde kvartalet innebär mörkare kvällar och därmed fler inbrott. Generellt har andelen inbrott i Sverige ökat de senaste tio åren enligt Brottsförebyggande rådet, BRÅ, och vecka 44 är den vecka då flest antal inbrott görs i Sverige enligt statistik från Trygg-Hansa. Antalet anmälda bostadsinbrott har varierat beroende på år, men trenden visar på att antalet inbrott ökar både i lägenheter och i villor. Värst drabbade är villor, där har andelen inbrott ökat med 17 procent det senaste decenniet*.

– Inbrott är integritetskränkande och därför väldigt jobbigt att vara med om. Klart flest inbrott sker under det fjärde kvartalet varje år och villor är mest utsatta, men vi ser även en ökning bland inbrott i lägenheter. Vi förväntar oss en inbrottsökning på omkring 20 procent under höstlovsveckan och därför är det viktigt att man själv, så långt det är möjligt, vidtar åtgärder för att förebygga och skydda sig mot inbrott, säger Håkan Franzén, hemmets försäkringsexpert på Trygg-Hansa.

De vanligaste säkerhetsåtgärderna för att motverka inbrott är larm och säkerhetsdörr, vilket kan ha en avskräckande effekt. Även grannars samverkan och samarbete med lokal polis är en metod att minska brottsligheten i området där man bor. Grannsamverkan har också betydelse för tryggheten i området. Det kan öka känslan av trygghet att veta att grannar bryr sig om varandra och varandras egendom. En undersökning som Trygg-Hansa har gjort visar att drygt två av tio svenskar har larm och säkerhetsdörr hemma och att tre av tio svenskar är med eller vill vara med i grannsamverkan mot brott i sitt bostadsområde.

– Grannsamverkan är det mest effektiva sättet att få ner brottsligheten i ett bostadsområde. Syftet är att göra bostadsområden mindre attraktiva för brott genom ökad uppmärksamhet från de boende samt kunskap om hur man skyddar sig, vilket skrämmer bort och försvårar för tjuven. Grannsamverkan är ett samarbete mellan Polisen, försäkringsbolag och många andra aktörer. Vill man starta en grannsamverkan i sitt område är det bäst att kontakta Polisen, säger Håkan Franzén.

6 av 10 ber grannen hålla koll
Även om man inte är med i en officiell grannsamverkan har många svenskar för vana att informera sina grannar när de åker bort. 60 procentuppger att de säger till sina grannar inför en semesterresa. Bland boende i villa eller radhus är siffran högre, där informerar 80 procent sina grannar om att de ska åka bort. Siffran är dock lägre bland boende i hyreslägenheter, där informerar endast 33 procent sina grannar när de reser bort.

Så kan du motverka inbrott i ditt hus eller lägenhet:
– Berätta för dina grannar att du åker bort, be dem även att hålla ett extra vakande öga på ditt boende och höra av sig om det sker någonting misstänkt.
– Tjuven använder också sociala medier, överväg därför att publicera dina resplaner på t ex Facebook.
– Be någon se efter din bostad under tiden du är bortrest så att den ser bebodd ut. Ett tips är att sätta timer på lampor och musikutrustning så att det verkar som att det är någon hemma.
– Gå med i eller starta Grannsamverkan i ditt bostadsområde. Du kan läsa mer på websidan samverkanmotbrott och genom att kontakta din lokala polisstation.
– Om du köper lås och larm, var noga med att vända dig till en auktoriserad återförsäljare och installatör.
– Förvara inte värdesaker så att de syns utifrån. Tänk också på att förvara värdesaker på osannolika platser så att de blir svårare för tjuven att hitta.
– Fota av dina värdesaker, spara kvitton och skriv upp vad du äger. Det hjälper dig både i kontakt med polis och försäkringsbolag ifall du skulle drabbas av inbrott.
Källa: Trygg-Hansa

*Enligt Brottsförebyggande rådet, Brå.
** Enligt Trygg-Hansas undersökning.

Trygg-Hansa har tidigare år samarbetat med Kriminellas Revansch i Samhället (KRIS) och tagit fram en film där tjuvarna tipsar om sina bästa inbrottsknep tillsammans med KRIS förbundsordförande Christer Karlsson-
Bilder från ”I huvudet på tjuven” finns här: http://www.flickr.com/photos/trygghansa/sets/72157631805477395/

Om undersökningen:
Undersökningen har genomförts som en webbenkät under perioden 2/9 – 8/9 2014. Urvalet är riksrepresentativt och slumpmässigt över den svenska allmänheten 18-79 år. Resultaten är efterstratifierade vilket betyder att vid analysen vägs data så att fördelningen av respondenterna i undersökningen motsvarar fördelningen i Sverige med avseende på ålder, kön och län.Totalt omfattar undersökningen 1 099 intervjuer med en deltagarfrekvens på 65 procent.

Källa: Trygg-Hansa.