Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Tyréns skapar ljudet i Nordens första kommersiella IMAX-biograf

bio
Filmstaden Scandinavia i Stockholm. Foto: Tyréns.

Hösten 2015 rullas röda mattan ut på Filmstaden Scandinavia i Stockholm. Då blir det premiär för den första kommersiella IMAX- biografen i Norden som invigs tillsammans med 14 andra biosalonger. Filmstaden kommer att byggas i köpcentrumet Mall of Scandinavia i Solna, intill Friends Arena. Ansvariga för ljudprojekteringen av IMAX-biografen och de andra biosalongerna är akustikkonsulterna på Tyréns.

När samhällsbyggnadsföretaget Tyréns precis avslutat det prestigefyllda uppdraget att projektera akustiken i SF Bios senaste filmstad i Täby, kom nästa. Nu var det Filmstaden Scandinavia i Solna som behövde hjälp av Tyréns akustiker. Tyréns har som målsättning att skapa Sveriges bästa bioljud. Detta genom att använda sig av en ny teknik som företaget har utvecklat för just akustik i biosalonger. Biografen kommer att ha norra Europas största biodukar och totalt 1800 sittplatser. Den största salongen rymmer 500 personer och blir Nordens första IMAX-utrustade biosalong.

– När det gäller projekteringen av Filmstaden Scandinavia har vi utgått från lösningen vi tog fram för Täby Filmstad säger Bengt Johnsson, senior akustiker på Tyréns. Därefter har vi testat olika material och utifrån beräkningar utvecklat tekniken och funnit än mer kostnadseffektiva alternativ. Låga byggkostnader och samtidigt överlägsen akustik är ledstjärnan när vi projekterar biografer. Vi har exempelvis inte gjutit något traditionellt betonggolv utan istället använt oss av betongplattor som både är billigare, snabbare att montera och gör att ljudet isoleras bättre och inte sprids till de övriga salongerna.

Några av salongerna kommer att få ett avancerat ljudsystem med 64 separata ljudkanaler jämfört med de traditionella 8-kanaliga ljudsystemen. Det blir någonting helt nytt och spektakulärt med högtalare även i taket. Mycket fokus i arbetet har därför legat på ljudisoleringen mellan salongerna. Akustikerna har jobbat med lätta konstruktioner och stort utrymme mellan salongerna. Golvet i salongen är flytande, och består av prefabricerade plattor som är mjukt upplagda. Det har utvecklats just för den här typen av projekt med krav på hög ljudisolering. Väggarna är täckt av kassetter av perforerad plåt med bakomliggande akustikreglerande material. Det gör att man får ett enhetligt utseende trots att många olika typer av material, både absorberande och diffuserande, gömmer sig bakom ytskiktet. Vissa av väggarna har, precis som på biograferna i Täby, en tung del som isolerar låga frekvenser, och en lätt del som enklare reducerar höga frekvenser.

IMAX är en bioteknik som ger en helt unik upplevelse. Den välvda duken går från vägg till vägg och tak till golv, och stolsraderna är placerade mycket nära duken med en större lutning. Detta tillsammans med det specialdesignade ljudsystemet ger publiken en upplevelse av att de nästintill befinner sig i filmen. Den ljudlösning som Tyréns har utvecklat för biografen uppfyller de hårda ljudkrav som finns för IMAX-biografer, samt THX-standarden som är en kvalitetsmärkning för bland annat biografer, ljud- och videoproduktioner.

– Tyréns har i dag en av Sveriges största akustikavdelningar med konsulter som har en lång erfarenhet i branschen. Detta har gjort att vi lyckats skapa ett ljud i biograferna som ligger långt över standardkraven. Det intressanta är att vi har gjort detta trots att vi har minskat byggkostnaderna, nu hoppas vi på fortsatt samarbete med SF Bio, avslutar Bengt Johansson.

Källa: Tyréns