Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ekobrott för första gången i en rikstäckande analys

Foto: Ekobrottsmyndigheten
Foto: Ekobrottsmyndigheten

Vidden av ekonomisk brottslighet sträcker sig från brott begångna på grund av slarv och okunskap till svartarbetshärvor och användande av kapade identiteter och falska intyg. Brottsuppläggen är komplicerade med kopplingar till organiserad brottslighet och utländska bolag. Den första rikstäckande analysen av ekonomisk brottslighet, som blir publik idag, visar dock inga större geografiska skillnader på var ekobrottslingarna bor och verkar.

Vi ser framförallt kontantintensiva branscher som bygg, hotell- och restaurang och transport. Nytt för i år är att gruv- och skogsindustrin förekommer i norr och djurhandel i söder samt bärbranschen som är vi ser spritt över stora delar av landet, berättar Eva Fröjelin, generaldirektör på Ekobrottsmyndigheten.

De vanligaste brotten är ej upprättade eller felaktiga årsredovisningar, svartarbete samt olika former av bokföringsbrott där man bokför selektivt eller inte bokför alls. Majoriteten av de drygt 8000 skäligen misstänkta under 2013 är småföretagare som sedan tidigare är ostraffade. Dessa begår brott av slarv och/eller okunskap men också till viss del som uppsåtlig brottslighet.

– Det finns en baksida av myntet när det gäller regelförenklingar. Vi ser att riskerna för att begå ekobrott ökar i takt med regellättnader som senarelagd bokföring och slopat revisorskrav, säger Åsa Hernerud, analytiker på Ekobrottsmyndigheten.

Den planerade ekobrottsligheten är komplicerad med flera aktörer och bolag, ofta med utländska kopplingar. Exempel på brottsområden är punktskatte-, moms- och bedrägeribrott. Denna typ av brott genererar stora summor pengar. I takt med fler komplexa upplägg ser man ökat samröre med personer som möjliggör brotten, däribland juridisk och ekonomisk kompetens.

Framtida utmaningar är krypterade och anonymiserade digitala tjänster. Nya tekniska lösningar för att lagra och transferera tillgångar ökar möjligheten att dölja brottsvinster.

– Den tekniska utvecklingen och en ökad omfattning av material och datamängder ställer högre krav på EBM:s kapacitet att omhänderta digital information. Förr plockade vi in pärmar från en fysisk lokal. Idag behöver vi hämta information från datorer, läsplattor, telefoner och molntjänster, säger generaldirektör Eva Fröjelin.

Av de 8000 misstänkta som återfinns i rapporten är 2800 personer dömda för brott eller misstänkta sedan tidigare. Flera av dessa ägnar sig åt användande av kapade identiteter och falska intyg av olika slag. I brottsuppläggen är det vanligt att blanda svart och vit verksamhet i syfte att dölja de kriminella handlingarna.

Källa: Ekobrottsmyndigheten