Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Underläge inför sista perioden vändes till seger mot Schweiz

Foto: Per Wiklund.
Foto: Per Wiklund.

Sveriges innebandyherrar undvek, i sista stund, en första förlust någonsin mot Schweiz. Underläge 1-2 efter 45 minuter vändes till seger 6-2 efter en stark avslutningsperiod med fem mål.

Den 5-14 december arrangeras innebandy-VM i Göteborg som är det största mästerskapet i Sverige under detta år. Som uppladdning till det spelar svenska landslaget fyrnationsturneringen Euro Floorball Tour i finska Hämeenlinna mot de värsta konkurrenterna Schweiz, Tjeckien och Finland.

Öppningsmatchen mot Schweiz på fredagen blev en målmässigt seg tillställning i två perioder.

– Vi saknade effektivitet och energi i spelet. Det är svårt att säga varför men det berodde väl på någon form av bekvämlighet och att vi inte hade bestämt oss för att knäppa matchen så tidigt som möjligt, säger förbundskapten Jan-Erik Vaara.

Sverige skapade en hel del chanser från start men det var bara Henrik Stenberg (spelandes i den formation som öppnade starkast) som hittade rätt, detta efter väggspel med Mattias Samuelsson.

Nico Scalvinoni däremot, nätade både i första och andra perioden, och såg till att Schweiz gick in till tredje med 2-1.

– I pausen inför sista perioden pratade vi om vilken strategi vi skulle ha för att vända och vinna matchen. Vi manade på för att vi skulle höja oss, framför allt intensiteten men också när det gällde vinnarinstinkten och energimässigt, säger Jan-Erik Vaara.

Det visade sig till slut att släkten är värst när Schweizproffset Kim Nilsson och hans formation klev fram ordentligt i den tredje perioden, med fyra raka mål. Först tryckte Patrik Malmström in kvitteringen i powerplay i en stökig situation framför mål innan Kim Nilsson själv smög in från en position bakom kassen och stänkte upp 3-2 i nättaket.

Då återstod bara åtta minuter av matchen. Kim Nilsson spelade sedan snyggt fram till Robin Nilsberths 4-2 och satte 5-2 av bara farten.

Jonas Svahn fastställde slutresultatet till 6-2 i tom bur.

– Det blev effekt när laget insåg att de låg under. Det var en knapp vi tryckte på: ”Titta på resultattavlan”. I tredje jagade vi boll mer och satte press på motståndarna tydligare och oftare. Det fällde avgörande. Målen är frukten av att vi satte ett ökat tryck på schweizarna så att de fick problem att hantera spelet i stort.

Matchfakta
Sverige-Schweiz 6-2 (1-1, 0-1, 5-0)

Källa: Svenska Innebandyförbundet