Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

EU missar biståndslöfte, Sverige kritiseras för urholkning

Foto: Ukänd
Foto: Ukänd

Torsdag lanserad 2014 års AidWatch-rapport, som sammanställer och analyserar EU:s bistånd. Rapporten visar att EU inte väntas hålla löftet om att avsätta 0,7 procent av BNI till bistånd år 2015. Sverige är ett av få länder som når sitt biståndsmål, men får samtidigt kritik för urholkning av biståndet.

”Det är bra att det svenska biståndsmålet nås, men beklagligt att Sverige tillsammans med Frankrike och Tyskland stod för två tredjedelar av hela EU:s urholkning av biståndet 2013. Sverige brukar ses som ett föregångsland i de här sammanhangen, men urholkningen riskerar att nagga på vår trovärdighet som biståndsaktör”, säger Magnus Walan, policyansvarig på Diakonia, i en kommentar till rapporten.

AidWatch-rapporten 2014 visar även att:

  • Endast 4 EU-länder nådde sina biståndsmål 2013; Sverige, Storbritannien, Luxemburg och Danmark.
  • Det skiljer 41 miljarder euro mellan vad EU lovat bidra med i bistånd och vad som spås bli utfallet 2015, trots stora globala behov av humanitära insatser och bistånd.
  • EU använder i allt större utsträckning bistånd till att finansiera migrationskostnader. 2013 tog Sverige mest medel från bistånd till migration i hela EU, 514 miljoner euro.
  • Av EU:s samlade bistånd 2013 utgjordes 5,2 miljarder euro av urholkning. Nära 1 miljard euro var t.ex. räntor på lån som gick tillbaka till EU från utvecklingsländer.

”EU är en viktig biståndsaktör och bör ha stor tyngd i de kommande globala förhandlingarna om klimat och om hur de nya utvecklingsmål som ersätter millenniemålen ska finansieras. Att några av världens rikaste länder inte håller sina biståndslöften till utvecklingsländerna sänder negativa signaler kring EU:s ambitioner inför dessa förhandlingar och försvårar arbetet med att utrota den extrema fattigdomen”, säger Martin Vogel, policyansvarig på Svenska kyrkans internationella arbete.

Källa: Concord