Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Stan är full av glitter

Älgar. Foto: Stockholms stad.
Älgar. Foto: Stockholms stad.

Nu tindrar Stockholm lite extra mot dig. Idag tändes julbelysningen. Runt om i city kan omgivning, boende och förbipasserande njuta av 710 708 lampor som tillsammans bildar 35 juliga installationer.
– Nu skapar vi julstämning i Stockholm med en julbelysning som inte bara är vacker och klimatsmart utan också bidrar till en tryggare stad. Nytt för i år är dessutom att vi ser till att alla stadsdelar i Stockholm får möjlighet till julbelysning, inte bara innerstaden, säger Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd i Stockholms stad.

Belysningen är på temat skandinavisk jultradition. I år är även Strömparterren upplyst, vilket innebär att totalt 35 platser glittrar lite extra. Också tomtenissarna har hittat till stan. På Brunkebergstorg klättrar de i träden. Bland juldekorationerna döljer sig också tio nissar som kan vara spännande för barn att leta efter och upptäcka.

– #Stockholmsjul är ett samverkansprojekt mellan flera parter: staden, organisationer och näringslivet. Projektet är en förebild på många sätt och upplägget kan vara en inspiration till andra samarbeten mellan olika parter i city, säger Per Eriksson, vd City i samverkan.

Vid invigningen deltog #Stockholmsjuls samarbetspartners, Stockholms stadsmission, Lugna Favoriter och Fortum.

– Vi är glada över att få vara delaktiga i #Stockholmsjul. Särskilt roligt är att de har anlitat ”Blixtjobbare”, människor i våra verksamheter som lever i hemlöshet eller missbruk. Det ger en möjlighet till försörjning och ökad egenmakt – viktiga delar för att kunna ta sig ur sin situation, säger Sandra Axell, tillförordnad kommunikations- och insamlingschef på Stockholms Stadsmission.

– Det här är ett självklart samarbete för stockholmarnas energibolag Fortum. Mer än 710 000 lampor som skänker julstämning – och detta för 1 000 kronor per dag i energikostnad. Det illustrerar hur prisvärd el är i förhållande till nyttan. Samtidigt är julen inte lika ljus för alla. Med kampanjen ”Ljusare jul” bjuder vi in stockholmarna att tillsammans med oss tända 2 866 virtuella ljus som via Stadsmissionen blir till ljus och värme för Stockholms hemlösa, säger Fredrik Karlsson, kommunikationsdirektör på Fortum Skandinavien.

– Vi på Lugna Favoriter är glada att få bidra till julstämningen i Sveriges huvudstad, säger Hasse Eriksson, programchef vid radiostationen Lugna favoriter.

Belysningen i City monteras ned efter trettondagen. Senast den 7 februari är samtliga installationer borttagna, så passa på att gå ljuspromenaden och se din stad i juleskrud.

Julbelysning finns också utanför city. Det sätts upp juldekorationer i flera av ytterstadsdelarna, något som är möjligt tack vare samverkan mellan staden, stadsdels-förvaltningarna och det lokala näringslivet. Stadsdelarna Hässelby-Vällingby, Skärholmen, Skarpnäck, Spånga-Tensta, Rinkeby-Kista, Hägersten-Liljeholmen, Bromma och Farsta har sökt och beviljats medel för juldekorationer.

Fakta om julbelysningen 2014
Julbelysningen består av 710 708 energisnåla LED-lampor med en total effekt på 44 480 watt. Belysningen är tänd 16 timmar per dag i genomsnitt under perioden. Detta motsvarar 712 kilowattimmar per dag eller lika många stockholmare som tvättar en 60°-tvätt. 712 kilowattimmar ger en ungefärlig energikostnad om knappt 1100 kronor per dag (vid energikostnad 1,50 kronor/kWh). LED står för Light Emitting Diode, lysdiod.

Fakta om #Stockholmsjul
Organisationen City i samverkan är nyckelaktör i samordningen av julbelysningen. Stockholms stad och City i samverkan driver tillsammans arbetet för att skapa ökad trivsel bland boende och näringsidkare samt för att öka Stockholms attraktivitet som besöksmål. Satsningen sker i nära samarbete med fastighetsägarna. Samarbetspartners är Fortum, Stockholms stadsmission och Lugna favoriter. En mätning från 2013 visar att mer än 80 procent av besökarna ansåg att julbelysningen var bra eller mycket bra.

Källa: Stockholms stad.