Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Fotomässan välfylld källa att ösa ur

På fotomässan trängdes folk för att kolla in lite ny fotoutrustning som kameror, objektiv, videokameror, olika stativ och väskor. För mer inspiration fanns en ganska stor foto utställning och några kända proffs som berättade om sina fotojobb. Besökarna kunde skaffa en massa ny kunskap på workshops och seminarier eller köpa en bra lärobok eller kanske fotoböcker.

För den som vill kolla in nyheterna inom fotografering är ju fotomässan ett bra ställe att botanisera inom ett ganska stort område. Här finns prylarna som kameror och objektiv från de stora till de lite mindre bolagen som Sony, Nikon, Canon, Panasonic, Leica, Samsung, Fujifilm osv. Objektiv och stativ tillhör standardutrustningen för de som använder systemkamera. Nu finns även mindre varianter med utbytbara objektiv som är lättare att hantera med mer eller mindre avancerade möjligheter. En del av de små kamerorna håller en otroligt hög kvalité och har ganska väl utvecklad teknik som mäter sig väl mot systemkameror.

Om det gäller normalt fotograferande i bra ljus är de nya små digitalkamerona väldigt konkurrenskraftiga mot systemvarianten.Men när förhållandena är lite sämre är de mindre lämpliga för att säkerställa riktigt bra bilder.

För de som vill ha stenkoll på ljuset när de fotar är det kanske blixtar och belysning man bör satsa på.   För de som ville få tips och inspiration var det flera olika seminarier inom allt från just blixtljus och ljussättning teknik till redigering och några bra tips och trick från flera riktiga proffs.

En av de främsta äventyrsfotograferna Fredrik Schenholm visade och berättade på sitt seminarium  om hur han jobbade och lyckades åstadkomma så fina bilder trots kyla, blåst och snö eller andra extrema förhållanden.

Bingo Rimér som är mest känd som flickfotograf hade en underhållande fotosafari.Han visade hur man kunde göra i vissa stuationer med ganska små medel som en blxt eller med lite ljussättningar. Publiken fick delta aktivt när han demonstrerade och sen fick alla sjävklart chans att köpa hans nya bok eller anmäla sig till nån annan kursutbildnig han håller i. En riktigt rolig prick som spexade mycket och verkligen lyckades få med de närvarande i gruppen som följde hans föredrag runt mässområdet.

Det fanns som vanligt även böcker om fotografering och fototidningar att köpa på boktorget i mässan. De säljer även lite annat kul som man kanske inte visste fanns som litet specialskydd  som man virar in kameran innan lägger ner den i den vanliga väskan. Så slipper ha tung fotoväska. Det fanns också kläder för alla typer av väderlekar och naturfotografering kanske som verkligen är populärt.

I den stora utställningsområdet på mässan var ett område speciellt för fantastiska naturfotografier från Sveriges Naturfotoklubbar. I den stora fotoutställningen fanns det även bilder från skolor, proffs och amatörer och ett stort antal mindre klubbar fanns representerade.

Fototävlingen Årets bild amatör visades upp på plats och får chansen nu att kvala in till proffsens tävling om Årets bild 2014. Bilderna på utställningen håller en mycket fin kvalitet och kan inspirera, men även få fram ganska starka känslor ibland. En del är som små eller stora konstverk medan andra är mer dokumentära bilder ur verkligheten.