Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Klimatanpassning nödvändig för att säkra svenska städer

Göteborg är en av de svenska städer som har störst utmaningar vad gäller klimatanpassning. Översvämningar är redan vanliga och kommer att bli ett större problem i framtiden med ökad nederbörd och på sikt stigande havsvattennivåer. Till det kommer ökad risk för skred i bland annat Götaälvdalen. Regeringen vill intensifiera arbetet med att anpassa Göteborg och övriga Sverige till ett förändrat klimat.

Budskapet framfördes av klimat-och miljöminister Åsa Romson vid en pressträff i Göteborg på måndagen.

Regeringen satsar 200 miljoner kronor extra på klimatanpassning i budgetpropositionen för 2015. De ökade budgetanslagen är början på regeringens krafttag för att klimatanpassa Sverige.

– Regeringens satsning i budgeten är en tempoökning i arbetet med att klimatanpassa Sverige. De pengar vi satsar på skyddande åtgärder idag sparas snabbt in i skadekostnader, säger klimat- och miljöminister Åsa Romson.

På listan över vad som behöver göras framöver märks förbättrade karteringar av skred- och översvämningsrisker, samt beräkningar av framtida havsnivåhöjningar.

Under den närmaste tiden kommer flera regeringsuppdrag att presenteras, vilka kommer bidra till ett utvecklat nationellt arbete med klimatanpassning. I samband med kontrollstation 2015 avser regeringen presentera hur klimatanpassningsarbetet långsiktigt bör utvecklas.

– Klimatanpassning är en global samhällsutmaning som kräver nya tekniska lösningar. Svenska företag har god potential till att leda utvecklingen av sådana lösningar, vilket öppnar upp för nya jobb och marknader, säger klimat- och miljöminister Åsa Romson.

Otydlighet om vem som har ansvar för genomförande och finansiering av klimatanpassningsåtgärder gör att åtgärder inte vidtas. Regeringen vill därför förtydliga hur ansvarsfördelningen ser ut, både inom den offentliga sektorn men också mellan offentlig och privat sektor.

Förutom att ta del av Göteborgs Stads arbete för klimatanpassning besökte klimat- och miljöminister Åsa Romson under måndagen även Havs- och vattenmyndigheten för att informera sig om myndighetens verksamhet.

Om regeringens budgetsatsning på klimatanpassning

I budgetpropositionen föreslår regeringen utökade satsningar på klimatanpassning med 200 miljoner under 2015. Av dessa medel föreslås en förstärkningen med 150 miljoner till kommunernas förebyggande arbete. Pengarna fördelas av MSB inom anslaget för förebyggande åtgärder mot jordskred och andra natur­olyckor. För 2015 kommer det därmed att totalt finnas 175 miljoner kronor som kommunerna kan söka hos MSB.

Resterande 50 miljoner kronor är en permanent ökning av Miljö­departementets anslag för klimatanpassning. För 2015 kommer totalt 165 miljoner kronor att gå till att öka kunskapen om klimatförändringar och dess effekter på samhället, för att underlätta planering och anpassning. Fördelning av medlen till de myndigheter som berörs beslutas i regleringsbreven i slutet av december 2014.

Källa: Miljödepartementet .