Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

PCB och dioxinliknande ämnen i fisk från Oxundasjön, Oxundaån och Rosersbergsviken

Foto: Upplands-Väsby kommun.
Foto: Upplands-Väsby kommun.

Fisk fångad i Rosersbergsviken innehåller alltför höga halter miljögifter. Miljö- och hälsoskyddskontoret i Upplands Väsby kommun rekommenderar därför att barn, kvinnor i barnafödande ålder, gravida och ammande inte bör äta fisk fångad i viken. Fisk från Oxundasjön och Oxundaån bör inte någon äta.

IVL Svenska Miljöinstitutet har undersökt halterna av PCB i fisken från Oxundasjön, Oxundaån och Rosersbergsviken.Resultaten att halterna av de undersökta ämnena är oönskat höga.

Under våren gick kommunerna Upplands Väsby och Sigtuna ut med en avrådan från att äta fisk från Oxundasjön. Orsaken till rekommendationen var att IVL Svenska Miljöinstitutet gjort undersökningar som visade på mycket höga halter av PCB (polyklorerade bifenyler) i abborre och gädda från Oxundasjön. I tidigare studier har bland annat också PFOS (perfluoroktansulfonat) påvisats.

IVL har efter den första undersökningen också undersökt halterna av dioxiner i fisk från Oxundasjön. Undersökningen visade att halterna av denna typ av föroreningar också var förhöjda men mindre uttalat än för PCB.

− Sedan i våras när vi gick med ut med vår tidigare rekommendation har vi nu fått ett än tydligare underlag och vår rekommendation är därför fortsatt att ingen bör äta fisk från Oxundasjön eller Oxundaån, säger Lotta Glantz, chef på miljö- och hälsoskyddskontoret. Eftersom fisk från Oxundasjön också kan vandra upp i Väsbyån bör försiktighet även iakktas med fisk från Väsbyån, säger Lotta.

Då Oxundaån ansluter Oxundasjön till Rosersbergsviken (en del av Mälaren) har IVL också undersökt halterna av PCB i fisk från Rosersbergsviken. Undersökningen visar att halterna av PCB är lägre i Rosersbergsviken än i Oxundasjön, men ändå relativt höga.

− Upplands Väsby kommun har också tagit del av den dialog som Sigtuna kommun har haft med Livsmedelsverket. Livsmedelverkets bedömning är att det är rimligt att anta att även halterna av dioxinliknande ämnen är höga i Rosersbergsviken. Vår rekommendation är därför att barn, kvinnor i barnafödande ålder, gravida och ammande kvinnor inte bör äta fisk från Roserbergsviken, säger Lotta Glantz.

För övriga grupper, det vill säga vuxna män samt kvinnor som passerat barnafödande ålder, är rekommendationen att äta fisk från Roserbergsviken högst en gång per månad.

Sammanfattning av rekommendationerna:

Fisk från Oxundasjön, Oxundaån & Väsbyån
Vår rekommendation är att ingen bör äta fisk från Oxundasjön och Oxundaån. Detta gäller även för Väsbyån.

Fisk från Rosersbergsviken
Vår rekommendation är att barn, både flickor och pojkar, kvinnor i barnafödande ålder, gravida och ammande i barnafödande ålder inte bör äta fisk från Rosersbergsviken. För övriga grupper d.v.s. vuxna män samt kvinnor i ej barnafödande ålder är rekommendationen att äta fisk från Rosersbergsviken högst en gång per månad.

Fakta om ämnena:

PCB är ett samlingsnamn på drygt 200 ämnen som har använts som industrikemikalier i bland annat transformatorer, kondensatorer, färger samt i fogmassor. PCB har varit förbjudet i Sverige sedan 1970-talet. Dioxiner har aldrig medvetet framställts men kan bland annat bildas vid sopförbränning mm. Ett mindre antal enskilda PCB-komponenter har samma giftverkan som dioxiner. Dessa kallas därför dioxinlika PCB:er. PCB och dioxiner är mycket stabila, fettlösliga, giftiga och ackumuleras i näringskedjan. Undersökningar av stora befolkningsgrupper, som har fått i sig mycket höga nivåer av PCB och dioxiner vid föroreningsolyckor, har visat att ämnena kan påverka immunförsvarets funktion, fortplantningsorganen och vara cancerframkallande. Trots stora ansträngningar för att stoppa förorening av naturen med PCB och dioxiner finns ämnena kvar än i dag på grund av att de är mycket stabila mot nedbrytning i naturen.

PFOS (perfluoroktansulfonat) är ett så kallat PBT-ämne, det vill säga persistent, bioackumulerande, toxiskt. Det innebär att PFOS inte bryts ned i naturen, utan ansamlas där, att det är kroniskt giftigt, reproduktionsstörande och giftigt för vattenlevande organismer.

Källa: Upplands Väsby kommun.