Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Habiba överlevde genom att äta löv

Foto: UCHNR
Foto: UCHNR

I Dosseye, ett av UNHCR:s flyktingläger i Tchad, befinner sig just nu Habiba och hennes lilla dotter Ramatou. När Ramatou föddes hade Habiba överlevt i en månad på flykt från stridande styrkor i Centralafrikanska Republiken – genom att äta löv.

Ramatou föddes djupt inne i skogen. Hennes 24-åriga mamma kämpade desperat för att hålla sitt nyfödda barn och hennes tre syskon vid liv. Hon tvingade sig själv och sina barn att fortsätta gå. Det tog ytterligare två månader till fots innan de alla kom över gränsen och fick skydd av UNHCR i Tchad. Ramatou är nu i riskzonen för att bli kortväxt, få ett väldigt svagt immunförsvar och att dö av diarré.

Barn, gravida kvinnor och nyblivna mammor på flykt är i desperat behov av mat och näring så att de kan överleva. Centrala Afrika hotas just nu av extrem matbrist. Matbristen beror på misslyckade skördar till följd av översvämningar. Människor på flykt i Tchad, Centralafrikanska Republiken och Sydsudan står nu inför kronisk hunger.

Det handlar om väldigt många människor och behoven är enorma. Just nu pågår det många andra stora humanitära katastrofer i världen och risken är att den hotande svältkatastrofen glöms bort.

Källa: UNHCR