Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Äta grönare, lagom mycket och röra på sig i vardagen – förslag till uppdaterade kostråd

Vegetarian_cooking_with_LGM_2014_attendees
Foto: Wikimedia

Mer mat från växtriket och mindre från djurriket. Att äta lagom mycket, inte mer än man behöver. Och att röra på sig varje dag. Det är huvudbudskapen i Livsmedelsverkets förslag till uppdaterade kostråd. Förslagen presenterades och diskuterades i går på en öppen hearing, och går sedan ut på remiss.

I de uppdaterade råden vägs miljöhänsyn in på ett nytt sätt. Som konsument ska man inte behöva välja mellan hälsa eller miljö.

– Allt hänger ju ihop. För att äta hållbart för både hälsan och miljön behöver vi ändra vår konsumtion, från mycket animaliska livsmedel till mer vegetabilier, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket.

De uppdaterade råden grundas på de Nordiska näringsrekommendationerna, som bygger på den samlade, aktuella forskningen inom mat och hälsa.

– Den senaste vetenskapen stärker grunden för de nuvarande kostråden. Därför gäller fortfarande att äta mycket grönt och frukt, fisk, fullkorn och nyttiga fetter. Men i de uppdaterade råden trycker vi ännu mer på helhet och balans, säger Åsa Brugård Konde.

Idag är hälften av alla vuxna i Sverige överviktiga.

– Det effektivaste sättet för att förebygga viktuppgång är att inte äta mer än man gör av med. I de nya råden lyfter vi därför tydligare fram vikten av energibalans, säger Åsa Brugård Konde. Fysisk aktivitet är grunden för energibalans. Det är bra att röra på sig minst 30 minuter varje dag. Ny forskning visar också att stillasittande i sig ökar risken för sjukdom.

– Det räcker alltså inte att träna regelbundet och däremellan sitta helt stilla. Att ta en paus och till exempel ställa sig upp mellan varven är också viktigt, det håller oss friskare, säger Åsa Brugård Konde.

Förslagen till råd skickas ut på remiss under december. Råden testas också i fokusgrupper med konsumenter. De slutliga råden beräknas vara klara under våren 2015.

Förslag till råd om Bra matvanor – i korthet

• Ät lagom mycket.
• Rör på dig minst 30 min varje dag. Ta pauser i stillasittandet.
• Ät mycket grönsaker och frukt, minst 500 gram/dag. Välj gärna grova grönsaker, som rotfrukter, baljväxter, kål och lök.
• Ät mindre rött kött och chark, högst 500 gram/vecka. Välj med omsorg om miljö och djurhälsa.
• Ät fisk 2-3 gånger/vecka, variera sorterna. Välj miljömärkt.
• Välj fullkorn i stället för vitt mjöl.
• Välj magra, osötade mejeriprodukter.
• Matfetter gjorda på nyttiga oljor, till exempel rapsolja, till matlagning och Nyckelhålsmärkta smörgåsfetter.
• Mindre socker, särskilt från söta drycker, godis, glass och bakverk.
• Minska på saltet, men använd joderat salt.
Källa: Livsmedelsverket