Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Fazers och HUs undersökning visar att choklad kan ingå i en balanserad kost

Aladdin_mörk_choklad
Foto: Wikimedia

En undersökning som genomförts av näringsforskare vid Helsingfors universitet visar att man med gott samvete kan äta en rimlig mängd mörk choklad. I undersökningen bytte 22 personer ut sitt dagliga mellanmål mot mörka chokladpraliner under tio veckor.

En ny undersökning som gjorts av Helsingfors universitet och bekostats av Fazer visar att chokladälskare inte behöver avstå från sina godsaker, fast de är noggranna med sin hälsa och vikt. Undersökningen genomfördes av näringsforskare på institutionen för livsmedels- och miljövetenskaper vid Helsingfors universitet. Den visar att man inte går upp i vikt av att äta en rimlig mängd mörk choklad varje dag.

Deltagare med något förhöjt blodtryck ombads minska sitt dagliga intag av mellanmål med 250 kcal om dagen och äta en motsvarande mängd av Fazers mörka choklad i stället under en undersökningsperiod. Under följande period minskade deltagarna endast sitt intag av mellanmål. I undersökningen användes Fazers 70-procentiga mörka choklad. Under en tio veckor lång period förde deltagarna matdagbok. Man mätte deltagarnas blodtryck, kolesterolvärde och vikt och kunde inte upptäcka några signifikanta eller negativa förändringar. Resultaten av undersökningen har presenterats på en kongress för internationell publik och den första vetenskapliga publikationen av undersökningen är under arbete.

”Allt fler undersökningar världen över ger belägg för att mörk choklad kan ha till och med hälsofrämjande effekter, särskilt när det gäller blodcirkulation och blodtryck”, säger Mikael Fogelholm , professor i näringslära vid Helsingfors universitet, som ledde undersökningen.

Fazer vill stödja vetenskaplig forskning för att få mer information om hur choklad påverkar både den fysiska och psykiska hälsan. Konsumenterna är allt mer intresserade av vad den mat de äter innehåller och Fazer vill erbjuda dem relevanta forskningsresultat. Fazer vill också stöda vetenskapliga undersökningar med målsättningen att få ny kunskap om chokladens hälsofrämjande effekter, för att kunna utveckla produkter som ökar välbefinnandet.

”Detta är mycket goda nyheter för alla chokladälskare. Du kan äta mörk choklad varje dag utan några negativa hälsoeffekter, så länge chokladen ersätter någonting annat”, säger Sanna-Maria Hongisto , näringsexpert på Fazer.

Fazers och Helsingfors universitets undersökning representerar den senaste forskningen kring den mörka chokladens hälsoeffekter. Forskning världen runt visar att mörk choklad kan främja välbefinnandet på många olika sätt, från hjärthälsan till minnet.

Källa: Fazer