Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Hemsö fästning får ny restaurang sommaren 2015 – Storslagen vy från kamouflerad restaurang

hemsö
Foto: news.cision.com/se/statens-fastighetsverk

Hemsö fästning, belägen utanför Härnösand vid Ångermanälvens mynning, var förr en av Sveriges hemligaste försvarsanläggningar. Idag är fästningen ett omtyckt och populärt besöksmål. För att framtida besökare ska bli än mer nöjda med sin upplevelse uppför Statens fastighetsverk (SFV) just nu en ny restaurang vid batteri Storråberget. Lagom till sommaren 2015 kommer här 120 sittande gäster att kunna njuta av god mat inför en storslagen utsikt över Bottenhavet.

Redan före sommaren påbörjade Statens fastighetsverk arbetet med att riva den gamla restaurangbaracken från 1970-talet som legat just på den här platsen. Baracken byggdes som fritidsbarack för de värnpliktiga men har under sommartid de senaste åren använts som restaurang.

–        För att besökare ska trivas och också stanna lite längre är en bra restaurang viktig för verksamheten här. Den tidigare byggnaden uppfyllde inte dagens krav och klarade inte den tillströmmande skaran av besökare. Med en större och modern restaurang kan säsongen förlängas och gäster välkomnas året om, säger Bengt Skoglund, fastighetsförvaltare vid Statens fastighetsverk.

Efter rivningsarbetet har hela 1 500 kubikmeter berg sprängts bort för att göra plats för den nya restaurangen som kommer att bli 460 kvadratmeter stor.

En förädlad barack med vidunderlig utsikt

Att utseendet på den nya restaurangen skulle passa in i den militära miljön var viktigt för Statens fastighetsverk. Målsättningen har varit att byggnaden ska kännas enkel och robust samtidigt som den ska upplevas som inbjudande och gästvänlig, som en förädlad barack.

–        Man kan säga att den nya restaurangen har två karaktärer. Dels vill den kamouflera sig i landskapet och nästan smälta in i berget, dels vill den – med sina generösa glaspartier – både locka till besök och bjuda på en fantastisk utsikt över havet, säger Bengt Skoglund. Det är en lyckad dubbelhet.

Statens fastighetsverk räknar med att vara färdiga med sitt arbete i månadsskiftet april/maj då hyresgästen, Christer och Kristina Sefbom, tar över för att inreda. Öppna väntas man göra lagom till sommarsäsongen drar igång. Eftersom den nya restaurangen möjliggör året-runt-verksamhet kommer även konferenser och julbord att erbjudas framöver. Arkitekterna bakom den nya byggnaden är Sweco.

Kortfakta Hemsö fästning

Hemsö fästning är en av Sveriges största och bäst bevarade militära anläggningar från kalla krigets dagar. Storråberget, som färdigställdes 1957, är den största och första av de tre anläggningar som idag utgör Hemsö fästning. Bergrummet, som byggdes för att vara atombombsäkert, bemannades av befäl och värnpliktiga från KA 5, Kustartilleriregementet i Härnösand.

Bestyckningen utgjordes av tre stycken 15,2 cm torndubbelpjäser. Fjärrstyrda luftvärnspjäser utgjorde det fasta luftskyddet. Nere i berget, bakom dubbla atombombssäkra stötvågsslussar, skulle 320 man kunna leva och verka under tre månader.

I stort sett samtliga installationer finns kvar idag. Även kök, logement, sjukförläggning och eldledningscentral med tillhörande teknisk utrustning är intakta.Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Ett andra bergrum stod färdigt 1963 på öns nordspets vid Havstoudd. Här uppfördes ett kustbatteri med tre stycken 7,5 cm kanoner. Mellan de båda batterierna anlades 1968 en mätstation på Kläffsön, på öns östra sida. Denna kompletterade anläggningarnas ordinarie radarstationer. Kring anläggningarna byggdes ett stort antal skyttevärn, granatkastarvärn och bunkrar till försvar mot fientliga ilandsatta styrkor.

År 1989 muckade de sista värnpliktiga på fästningen och 1998 avvecklades även KA 5.

Hemsö fästning är sedan 1998 ett statligt byggnadsminne.

Tradition i utveckling. Vi har många kulturhistoriskt värdefulla byggnader och miljöer i vårt land. De är en del av vår gemensamma historia och framtid. Statens fastighetsverk förvaltar Sveriges nationalbyggnader och fria marker; slott och kungsgårdar, teatrar, museer, ambassader och en sjundedel av landets yta bestående av skog och mark.

Källa: Statens fastighetsverk