Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Lyckad introduktion av fälttävlan inomhus på Sweden International Horse Show

Det blev en bra start på Sweden International Horse Show med den nya fälttävlan inomhus. Sveriges lag vann inte,  det blev Nya Zeelands lag denna kväll. Men Sverige hade i alla fall snabbaste individuella ryttaren ikväll, Niklas Lindbäck på Mister Pooh visade hög klass. Kvällen inleddes med  skojiga john deere ride and drive tävlingen och Champion of the youngsters hopptävling.

Det var en lite annorlunda start på Sweden International Horse Show som flyttat in i den stora Friends arenan.Det började med att mässan öppnade inne på Friends Arena där folk kunde klappa på olika hästar och shoppa loss mängder av hästprylar såklart.  De hade delat upp arenan i en tävlingsarea och en stor hästsportmässa med allt folk kan behöva som rider eller jobbar med hästar. Julklappsbestyren kan snabbt lösas på ett ställe för hästtokiga .

När det var dags för Actionkvällens tävlingar att starta var arenan fylld av förväntansfulla besökare. Det var ett ganska  annorlunda evenemang som inledde kvällen.

John Deere Ride and Drive, där fälttävlanslaget mötte hopplaget.I denna tävling skulle lagen mötas i en speciell typ av stafett;  först en hopptävling . Sen direkt efter sista hindret fick de snabbt hoppa av hästen för att ratta en liten traktor från John Deere såklart, runt en liten  snitslad bana med koner med bollar på som inte fick rivas ned. Det var flera som lyckades bra med hoppbanan och mindre bra med körningen av traktorn. Men några var jätteduktiga och fixade båda på ett imponerande sätt.

Hopplaget bestod av  Niklas Jonson och Peder Fredrikson, Niklas Arvidsson och Malin Baryard-Johnsson som var lagkapten . Fälttävlanslaget bestod av Niklas Lindbäck, Frida Andersson, Ludvig Svennerstål och Sara Algotsson Ostholt.

De som lyckades bäst denna kväll var Niklas Arvidsson som efter omhoppning mot Frida Andersen tog hem lagsegern mot fältlanslaget. Vinnarna fick sen dela på en alldeles egen traktor från John Deere.

Champion of the Youngsters var den andra tävlingen för kvällen. Fem unga ryttare hoppade över 1,35m hinder  och visade både mod och talang, men ibland verkade ryttare och framförallt hästarna sakna lite erfarenhet av tävla under såna förhållande.

Vi fick se några av de duktigaste unga ryttarna göra upp i en härlig duell. Bäst ikväll blev Caroline Person och Jive som vann med Stina Lilje och Candlelight K på en hedrande andraplats.

På övriga platser kom Ulrika Karneus på Copacabana, Ellen Brunes med Sokrates och Johan Lundh med Prince Garbo.

Den stora tävlingen var självklart premiären i Sverige med inomhusfälttävlan i Indoor Cross Country.

Det var fyra landslag som möttes, Sverige, Tyskland, England och Nya Zeeland.

De hade byggt upp en ganska annorlunda bana för tävlingen som innehöll en hel del tekniska svårigheter. Det visade sig på några speciellt svåra linjer där ryttarna eller hästarna fick problem klara hindren. De rider i ett mycket högt tempo under hela banan men ibland gick det för fort för hästarna som missade eller vägrade framför allt hopp 6 och 7. De skulle hoppa över ett smalt hinder 6a sen gena över en häckliknade hinder 7a och  sen kom ett till smalt hinder 7b ganska kort efter där flera vägrade eller missade.

De som hade sämst poäng kunde strykas från listan och de tre bästa summerades ihop. Efter en imponerande tävling var det team New Zeeland som visade stor klass genom att vinna lagtävlingen. De hade faktiskt tre av de fem bästa tiderna så det var rätt lag som vann med totaltiden 215,78.

Team New Zeeland bestod av Jesse Campbell med ApartVD Hoefslag2, Jonelle Price med Classic Moet, Tim Price med Xavier Tier och Mark Todd med Landvision.

Nya Zeelands team tog segern strax före Tysklands team , trea kom Storbrittanien och Sverige blev tyvärr sist ikväll. Sverige tog en lite hedrande seger individuellt med Niklas Lindbäck med Mister Pooh som blev snabbaste ryttarekipage ikväll.

Publiken hejade sportsligt på alla ,men var ju mest entusiastiska när Svenska Laget red. Det var en härlig och fartfylld tävling som verkar ha fått bra genomslag och verkligen visade upp fälttävlan på ett fint sätt. Möjligheten att kunna se hela banan och följa ryttarna hela vägen går normalt inte under utomhus tävlingar som ju är väldigt mycket större och går så snabbt. Då blir de  mest de spektakulära hindren som får uppmärksamhet istället för helheten i inomhustävlingen.

Efter prisutdelningen fick den glada och mycket fina publiken undersöka hindren i den fina banan på egen hand då det fortsatte med lite mingel och efterfest på arenan.