Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Svenska Skidförbundet söker alpina junior-VM 2017

vm6
Foto: Wikimedia

På Svenska Skidförbundets styrelsemöte förra veckan bestämdes att ansöka om att få arrangera alpina junior-VM i Åre 2017. Beslutet kommer att tas av Internationella Skidförbundet styrelse, FIS Council, under februari månad. 

Junior-VM arrangeras varje år och innehåller tävlingar i alla alpina grenar: störtlopp, super-G, kombination, teamevent, storslalom och slalom. Drygt 350 aktiva som representerar från mer än 50 olika nationer kommer att göra upp om medaljerna. Segraren i varje gren får inte bara med sig en guldmedalj utan även en biljett direkt till världscupfinalen samma år.

Ansökan om att få arrangera junior-VM är ett steg mot alpina VM 2019. – Det skulle bli ett ypperligt tillfälle att få testa vår organisation, säger Niklas Carlsson, förbundsdirektör Svenska Skidförbundet och VD Åre 2019 AB.

Junior-VM 2017 kommer således att ingå i de event som arrangeras av Åre 2019 AB och börjar med den alpina världscupen i Hammarbybacken 2016, för att då förhoppningsvis bli junior-VM 2017 för att sen avslutas med den alpina världscupfinalen 2018 innan det är dags för alpina VM 2019.

För många av de yngre åkarna är junior-VM årets höjdpunkt. Det blir i så fall 30 år sen Sverige arrangerade ett junior-VM senast, då 1987 i Sälen. – Det skulle vara extremt kul att få tävla på hemmaplan med support från hemmapublik, nära och kära, och så får man lite försmak inför VM 2019, säger Hannes Grym, Storklintens AK. Hannes är med i Team 2019-laget och går tredje året på Gällivare Skidgymnasium.

Åre är en välkänd ort för våra svenska junioråkare, då de tränar och tävlar i Åre en del under säsong. – Hur kul som helst om Åre skulle få arrangera junior-VM 2017, det kommer bli en extra morot för mig och jag skulle bli ännu mer taggad att ha som mål att få tävla hemma i backar som jag känner väl, säger Lisa Hörnblad, Höga Kustens AK. Lisa är en av tjejerna i det alpina juniordamlandslaget och går tredje året på Malungs Skidgymnasium.

Källa: Svenska Skidförbundet