Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Stenungsunds kommun måste förbättra gymnasieskolan

Den kommunala gymnasieskolan i Stenungsund har flera brister som äventyrar elevernas möjlighet att nå målen. Samtidigt saknar kommunen ett systematiskt kvalitetsarbete vilket innebär att ansvariga politiker och förvaltningen inte har en klar bild av läget.

Skolinspektionen har granskat skolor och övriga utbildningsverksamheter i Stenungsund kommun som en del av en genomgång av samtliga kommuner i landet. Utgångspunkten är barns och elevers rätt till god omsorg och god utbildning i en trygg miljö. Skolinspektionen lyfter i första hand fram brister som kommunen måste åtgärda, och följer sedan upp att det sker.

Tillsynen visar att Nösnäsgymnasiet, den enda kommunala gymnasieskolan i Stenungsund, har brister inom en rad områden som är viktiga för elevernas möjlighet att nå målen i utbildningen. Bristerna handlar bland annat om elevernas möjlighet att få särskilt stöd och om skolans arbete med trygghet och studiero. Det finns även brister i rektorernas pedagogiska ledarskap.

Bristerna är tydligt kopplade till kommunens och skolans otillräckliga systematiska kvalitetsarbete där det inte i tillräcklig omfattning görs sammanställningar och analyser av måluppfyllelse och kunskapsresultat. Det finns exempelvis inte någon samlad bild av elevernas kunskapsresultat annat än i ämnena matematik och svenska. Ansvariga politiker och förvaltningen saknar därför en samlad bild av läget på gymnasieskolan och vilka behov av utvecklingsinsatser som finns.

Tillsynen visar att kommunen även måste förbättra kvalitetsarbetet vad gäller grundskolan. Flera grundskolor saknar en samlad bild av elevernas måluppfyllelse utifrån de nationella kunskapskraven och har hittills inte systematiskt arbetat med att följa upp, utvärdera, dokumentera och analysera resultaten.

– Ansvariga politiker och förvaltningen i Stenungsunds kommun behöver förbättra det systematiska kvalitetsarbetet för att få fullgoda underlag för beslut om förbättringar och för att kunna rikta resurserna dit de bäst behövs. I både gymnasieskolan och inom övriga skolformer behöver kvalitetsarbetet stärkas för att kunna garantera likvärdigheten och ytterst ge alla elever möjlighet att nå målen i utbildningen, säger Kjell Ahlgren, Skolinspektionen, som ansvarat för tillsynen.

Redovisning senast 31 mars

Senast den 31 mars 2015 ska Stenungsunds kommun redovisa vad man gjort för att rätta till de brister som pekats ut.

Källa: Skolinspektionen.