Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Maten, evolutionen och hjärnan – Paleokost – myt eller människoföda?

Göran Burenhults nya bok Maten, evolutionen och hjärnan - Paleokost - myt eller människoföda . Foto: Pagina.
Göran Burenhults nya bok – Maten, evolutionen och hjärnan – Paleokost – myt eller människoföda . Foto: Pagina.

Nu kommer Göran Burenhults nya bok Maten, evolutionen och hjärnan – Paleokost – myt eller människoföda . I boken förklarar han varför vi i det moderna samhället har så många välfärdssjukdomar, och hur vi kan leva för att förhindra dem.

Våra välfärdssjukdomar är självförvållade!
Vetenskapen har lärt oss hur människokroppen fungerar, vad vi bör äta och inte äta varför vi måste vara fysiskt aktiva och hur vårt psyke påverkas av den livsstil som dominerar i västvärlden. Trots all denna kunskap är vi västerlänningar sjukare än någonsin.

Vi har gått på två ben i över sex miljoner år. Urmänniskan har existerat i över två miljoner år. Moderna människor har funnits på jorden i 200 000 år. De arkeologiska skelettmaterialen har gett oss en detaljerad inblick i våra förfäders födointag och hälsotillstånd. Under dessa svindlande tidsrymder har vi överlevt och förökat oss utan tillgång till läkare, moderna mediciner eller vaccinationer. Men under de senaste 50 åren har vår kost och livsstil förändrats dramatiskt. Alla våra moderna välfärdssjukdomar är självförvållade.

Paradoxalt nog har vi facit i hand. Över hela världen lever ursprungsbefolkningar, som in i modern tid har levat på samma sätt som deras förfäder under årtusenden. De finns i arktiska miljöer, i halvökenområden, på korallatoller och i tropiska regnskogar. Men så fort de lämnar sin ursprungliga livsstil och övergår till den västerländska, kommer de nya sjukdomarna som ett brev på posten.

80 % av det vi konsumerar i västvärlden är artfrämmande för människan.

Mer än 40 % av den mat som säljs i våra matvarubutiker är direkt skadlig för oss.

Det finns otvetydiga samband mellan kost och hälsa, liksom mellan kost och ohälsa. Göran Burenhult presenterar de vetenskapliga fakta som ligger till grund för flera av dagens trenddieter. Han tar också upp vad vi inte bör äta och varför, samt vad vi kan lära av ursprungsbefolkningar. Dessutom slår han hål på myter om folksjukdomar, medikamenter, motion och träning.

ISBN: 978-91-636-1063-9

Utkommer: 2015-01-07

Göran Burenhult , född 1942, var tidigare professor i arkeologi vid Stockholms universitet. Han är författare till fler än trettio populärvetenskapliga fackböcker om arkeologi och antropologi och en engagerad opinions- och folkbildare i kost- och livsstilsfrågor. Hans senaste bok, Den sexuella evolutionen , utkom på Optimal Förlag 2012.

Källa: Pagina.