Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Skid-VM i Falun och istrav på Siljan med Jim Frick

Foto:  ATG.
Foto: ATG.

VM på skidor avgörs 2015 i Falun. Några mil därifrån ligger Rättvik. I Rättvik ligger sjön Siljan. Och på sjön Siljans is kommer det att köras travtävlingar mitt under brinnande skid-VM.
– Sol, 5-7 minus, ingen blåst och perfekt is. Lägg till tusentals glada människor som njuter av fina hästar och härlig stämning. Det är vad jag ser framför mig, säger Malin Silfverberg, ATGs projektledare för istravet.

Travtävlingar på is är en gammal tradition. Det var så det hela började en gång i tiden långt innan travbanor som Solvalla, Romme eller Rättvik fanns. Hästarna som tävlade var böndernas arbetshästar vilka, precis som bönderna, kanske inte hade lika mycket att göra under de kallaste och mörkaste vintermånaderna. Att träffas och köra ikapp över isen blev ett trevligt avbrott i vardagen.

Att köra istrav år 2015 är ett sätt att bevara den gamla traditionen och låta publiken uppleva hästsport som den var förr i tiden. Och den 23 februari 2015 ska det alltså bli istrav på sjön Siljan i Rättvik.
– Jag hoppas verkligen att Kung Bore är med oss i år. Förra året blev vi tvungna att ställa in med kort varsel för att isen helt enkelt var för svag, berättar Malin Silfverberg.

Måndag 23 februari är en tävlingsfridag under Skid-VM i Falun. Som bekant blir vi svenskar ofta slagna av Norge när vi pratar skidor. När det gäller trav är det däremot Sverige som nog får anses vara bäst. Under VM bor det norska skidlandslagets alla supportrar i Camp Norway i Rättvik och arrangörerna hoppas kunna bygga upp lite landskampsstämning under istravet.
– Ja, vi jobbar på att få med oss någon eller några norska kuskar. Det vore superkul med lite landskamp även på istravet, säger Malin Silfverberg.

Istravsdagen drar igång redan redan 10.30 i festivaltältet på torget i Rättvik, där Paralympiern och simmaren Anders Olsson berättar om sin resa mot att bli en av våra mest framgångsrika elitidrottare. Klockan 11.00 börjar sedan aktiviteterna på isen. Och den som vill värma sig med lite varm dryck eller äta lunch blir inte besviken då sjön Siljan denna dag kantas av både mat- och dryckesserveringar. Dalasonen och den stora travprofilen Jim Frick är på plats på under istravet. Konferencier och referent är Hans G Lindskog och här är ett axplock av vad som händer:

Ponnyridning, klappa/borsta ponny, slädturer för barn, åka häst och vagn.
Publiktävling Sverige mot Norge
12.30 invigning
13.00 börjar tävlingarna. Fyra lopp med möjlighet att spela (V4, Vinnare, Plats). Därutöver blir det även slädlopp, ponnylopp och ett kändislopp.
15.30 After-Trot med prisutdelning i festivaltältet på torget.

Istravet på Siljan är ett samarbete mellan Rättviks Kommun, Dalatravet och ATG.
– Vi från ATG uppskattar verkligen det fantastiska engagemanget från Dalatravet och Rättviks kommun. Utan alla dessa eldsjälar skulle det inte vara möjligt att genomföra något istrav, poängterar Malin Silfverberg

Källa: AB Trav och Galopp – ATG .