Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Återhämtning för skogsindustriexporten

Foto: Skogsindustrierna .
Foto: Skogsindustrierna .

Återhämtning av exporten och ökning i värdet av aviserade investeringar gav en relativt positiv inramning åt skogsindustrin under årets tre första kvartal. Samtidigt tyngde fortsatt tillbakagång för tidningspapper och konjunkturförsvagning för sågverken. Det visar Skogsindustriernas kvartalsrapport ”Så går det för skogsindustrin”.

Hittills i år har investeringar om sammanlagt 10 miljarder kronor tillkännagivits i massa-, pappers- och sågverksindustrin. Det är aviserade projekt som kommer att färdigställas 2014 – 2017. I SCB:s investeringsenkät från oktober ses en uppgång i investeringarna i år och nästa år i massa- och pappersindustrin medan planerna för sågverksindustrin ännu inte syns i statistiken.

Återhämtningen av exporten har fortsatt under året och under de första nio månaderna steg värdet av skogsindustriexporten med nära 4 procent och uppgick till 94 miljarder kronor.

Störst exportvärdesökning noterades för sågade trävaror som stigit med 15 procent. Det är stark volymökning och prisökning (exportmedelpris i svenska kronor) som gett den stora värdeökningen.

Även exportvärdet av massa har stigit kraftigt eller med 7 procent som ett resultat av ökad exportvolym och högre medelexportpris i svenska kronor. Exportvärdet för papper var i stort på samma nivå som föregående år, vilket betyder att tappet i exportvärde har inhämtats successivt under året.

Uppgången i trävaruproduktionen har försämrat konjunkturen för sågverken. Det ökade utbudet har lett till sänkta priser. Hur lång nedgångsfasen blir är det ingen som vet. Flera bedömare hyser dock förväntningar om en relativt kort svacka, tack vare strukturella förändringar på världsmarknaden. Väntat ökat byggande i USA kombinerat med Kanadas svårighet att leverera tillräckligt mycket trävaror till Kina, är ett par av orsakerna.

Produktionen och exporten av massa har ökat hittills i år, siffrorna omfattar januari till november. Exporten av massa till EU mätt i rullande 12 månader, har nu stigit oavbrutet under två år i sträck ackompanjerat av successiva prishöjningar.

Inom papper råder liksom tidigare en mixad bild. Produktionen av wellpappmaterial, förpackningspapper och kartong, det vill säga allt papper exklusive grafiska papper, ligger på all-time-high, det vill säga på samma nivå som under högkonjunkturåren 2007-2008. Samtidigt har tillverkningen av grafiska papper minskat med 10 procent till och med november, med störst tillbakagång för tidningspapper.

 

Källa: Skogsindustrierna.