Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Möte om åtgärder mot Spice

I torsdags höll statsrådet Gabriel Wikström ett möte för att diskutera insatser mot Spice och andra nätdroger. Till mötet hade en rad myndigheter och organisationer kallats. På agendan stod diskussioner om vad som krävs för att möta utmaningarna med Spice och nätdroger, och vilka åtgärder och förbättringar som behövs.

– Under hösten har vi fått rapporter om ökad användning av Spice. Det är en utveckling som regeringen tar på allvar. Det är därför vi kallat till en rad möten under hösten, med målet om ett antal konkreta åtgärder för att bekämpa användningen av nätdroger och Spice, säger Gabriel Wikström, folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister.

Bland de snabbaste processerna i Europa
Sverige har en av de snabbaste processerna för klassificering av hälsofarliga varor och narkotika i Europa. Senast förra veckan bestämde regeringen att klassa 42 substanser som narkotika eller hälsofarlig vara. Sverige har även låg användning av narkotika i relation till övriga Europa.

– Vi står inför en rad utmaningar som diskuterades under mötet. Deltagarna upplever att narkotikafrågorna har varit nedprioriterade de senaste åren och det finns mycket kunskap i ämnet, men inte en samlad bild. Slutligen diskuterade vi för- och nackdelar med gruppklassning.

– Vi avser nu att återkomma tidigt under nästa år med konkreta förslag utifrån de diskussioner vi nu har haft, säger Gabriel Wikström.

Mötet var en uppföljning av informationsmötet som statsrådet kallade till den 21 november. De inbjudna aktörerna på mötet var: Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen, Polisen, Tullverket, Åklagarmyndigheten, Rättsmedicinalverket, Statens kriminaltekniska Laboratorium, Centrum för alkohol och narkotikaupplysning (CAN), Karolinska Institutet och Justitiedepartementet.

Källa: Socialdepartementet.