Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Röda Korset mobiliserar för hemlösa EU-migranter

Foto: Röda Korset.
Foto: Röda Korset.

För att möta upp en allt större grupp utsatta och fattiga människor från framför allt Europa har Röda Korset mobiliserat på flertal orter runt omkring i landet. I samarbeten med kommuner, kyrkor och andra föreningar delar frivilliga rödakorsare ut mat, kläder, filtar och erbjuder övernattningsmöjligheter.

När stormen Alexander natten till Lucia drog in över södra Sverige fanns frivilliga rödakorsare på plats vid Stadsmissionens lokal i gamla Värnan för att ge stöd åt hemlösa, varav en stor majoritet EU-migranter, i behov av värme och tak över huvudet. Röda Korset har tillsammans med Stadsmissionen och Svenska Kyrkan i Malmö lovat kommunen att öppna ett natthärbärge vid extremväder.

Samarbetet mellan Röda Korset, Stadsmissionen, Svenska Kyrkan och Malmö stad handlar om att under dagtid kunna tillgodose grundläggande behov. I Stadsmissionens lokaler finns möjlighet att duscha, tvätta kläder och värma sig. Liknande samarbeten finns på närmare 20 andra orter i landet.

– Vårt uppdrag är att förhindra och lindra mänskligt lidande, säger Ulrika Årehed Kågström generalsekreterare i Svenska Röda Korset. Vi vänder inte ryggen till när vi ser människor i akut nöd och vars grundläggande mänskliga behov inte är tillgodosedda. Vi är också en katastroforganisation med många handlingskraftiga medmänniskor som ställer upp när det behövs.

Röda Korsets mötesplatser i hela Sverige står alltid öppna för alla, med möjlighet till medmänskligt stöd, varm dryck, toaletter och något att äta. Men för att möta en allt mer tydlig social utsatthet har flera lokala rödakorsföreningar valt att mobilisera, ofta i samarbete med andra lokala aktörer.

Förutom i Malmö finns Röda Korset på plats vid natthärbärgen i bland annat Stockholm, Visby, Karlstad, Trollhättan och Växjö. I till exempel Gävle, Helsingborg, Landskrona, Sundsvall, Nyköping och Hässleholm bistår Röda Korset med filtar, rent vatten, något varmt att äta och dricka, möjligheter att tvätta av sig och tvätta eller byta kläder. Och på flera andra orter har samarbeten inletts för ytterligare aktioner.

– Förutom att agera lokalt här i Sverige har vi också inlett ett samarbete med vår systerförening Rumänska Röda Korset, säger Ulrika Årehed Kågström. Vi kommer tillsammans att inleda projekt för att förbättra levnadsvillkor och försörjningsmöjligheter för särskilt utsatta samhällen och dess invånare i Rumänien. Vi kommer även ta del av deras kunskaper för att utveckla vårt arbete här hemma.

Rumänska Röda Korset har redan en väl fungerande verksamhet som bistår människor i nöd i hela Rumänien, men behoven är enorma. För att fattiga människors motståndskraft och återhämtningsförmåga i Rumänien ska kunna stärkas kommer därför Svenska Röda Korset hjälpa sin systerförening med att söka extra resurser och tekniskt stöd.

Källa: Röda Korset.