Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Mänskliga rättigheter under 2014 – en tillbakablick

Foto: Amnesty International
Foto: Amnesty International

Året som gått har inneburit både framgångar och bakslag i kampen för de mänskliga rättigheterna. I en tillbakablick på året som gått lyfter det upp ett antal datum under varje månad med några av de viktigaste händelserna.

Kriget i Syrien skördar nya offer varje dag. I den värsta flyktingkatastrofen sedan andra världskriget är nu halva befolkningen på flykt. Fyra miljoner har sökt skydd utanför landets gränser. Våldet i den Centralafrikanska republiken tvingar många på flykt och leder till en svår humanitär kris.

En sudanesisk kvinna döms till spöstraff och hängning för att hon konverterat till kristendom. Efter omfattande kampanjer och protester släpps hon fri. Förtrycket mot homosexuella ökar. I flera afrikanska länder bland annat; Nigeria, Gambia och Uganda har nya hårda lagar antagits. Ryssland fortsätter häxjakten mot oberoende människorättsorganisationer. De stämplas som ”utländska agenter” och hotas med nedläggning.

Den islamistiska väpnade gruppen, IS (Islamiska staten) begår oerhörda övergrepp i norra Irak och i Syrien. Människor tvingas fly undan kidnappningarna och massakrer. Våldet mellan Israel och väpnade palestinska grupper ökar. Under ”Operation Protective Edge” dödas drygt 2 000 palestinier i Gaza, drygt 500 var barn.

Året avslutades med en god nyhet. Den 24 december träder FN:s globala vapenhandelsfördrag, ATT, i kraft. Fördraget ska reglera vapenhandeln och stoppa export till länder som grovt bryter mot de mänskliga rättigheterna. Fler länder än någonsin röstade också i FN:s generalförsamling för ett moratorium/stopp gällande avrättningar.

Källa: Amnesty International