Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Åhléns julundersökning 2014: Idag klär flest svenskar julgranen

jul
Foto: Wikimedia

Idag, en dag innan julafton, är det vanligaste svaret på när man klär sin julgran. Det visar Åhléns årliga julundersökning kring svenska folkets julförberedelser och firande.

En dag innan julafton klär nästan en fjärdedel, 23 procent, sin julgran. Samtidigt är det många som inte har julgran. 35 procent av de tillfrågade väljer att inte ha gran, vilket är fler än de som väljer att ha en äkta gran (34 procent).

Övriga upptäckter i Åhléns julundersökning är att unga mellan 18-25 är de som oftast firar med andra jultraditioner eller blandar svenska och andra traditioner (27 procent). I Malmö är man bäst på att blanda traditioner (34 procent), och i Göteborg är det flest som firar helt enligt andra traditioner (10 procent). Av de som inte firar jul, är det flest som svarar att de inte gör något speciellt under julafton, utan lever på som vanligt (49 procent).

–   Vi får ju hoppas att julgranen inte är en utdöende jultradition. I undersökningen svarar hela 66 procent att de väljer plastgran eller ingen gran. Det är en liten ökning (3 procent) sedan förra året, säger Cathrine Wigzell, Informationschef på Åhléns.


Kort sammanfattning av undersökningens resultat
Nästan hälften av svenskarna säger inte som det är om de får en julklapp de inte gillar. Svenskarna har bara blivit en procent mindre oärliga sedan förra året. Männen är lite bättre än kvinnorna på att säga som det är och i Västsverige samt i åldrarna 36-45 är man ärligast. Mest önskar sig de svarande upplevelser och resor. Kvinnorna är de som allra helst vill resa och uppleva saker, medan männen helst önskar sig böcker, spel och musik. Västsverige leder med att ha äkta gran, medan norrlänningarna fortsätter att ha flest plastgranar. I Göteborg är det flest som inte har gran.

De flesta ser på TV för att varva ner, det har ökat från förra året. Nästan lika många förbereder ordentligt för att kunna varva ner sen. Kvinnor förbereder mest, men nästan lika många sätter sig i TV-soffan vilket har ökat från förra året. En tredjedel av männen fortsätter att se på TV. Att man inte slösar, varken på el eller allt annat som används under julen, är viktigare än att julpynt, julklappar och julmat är tillverkat på ett hållbart sätt. Kvinnor går i täten gällande detta.

Om undersökningen
Sedan 2010 frågar Åhléns det svenska folket om deras julförberedelser och julfirande. 1040 personer har svarat på webbenkäten via Cint. Undersökningen genomfördes mellan den 3–7 november 2014. Av de svarande är 60 procent kvinnor och 40 procent män. Undersökningen omfattar 28 frågor.

Källa: Åhléns