Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Guldbaggegalan 2015: Turist utnämnd till bästa film

ruben
Den norska skådespelaren Kristofer Hivju som blev till utnämnd till bästa manliga biroll och Ruben Östlund. Foto: Joakim Holmberg

Det blev storslam för Turist på Guldbaggegalan igår, men gick även hyfsat bra för Gentlemen. I slutet av galan utsågs Biopublikens pris med lite andra filmer än i de andra kategorierna.

Igår måndag var det dags att dela ut Guldbaggar för 2014 års filmer. Det är Sveriges mest eftertraktade skalbagge, 2 kg. tung, tar tio timmar att göra och värd 30 000 kronor. Galan leddes åter igen av Petra Mede. Förra året var det ju Sissela Kyle men 2012 och 2013 var det Petra som ledde. Det var tre filmer som totalt dominerade nomineringslistan: Roy Anderssons ”En duva satt på en gren och funderade på tillvaron”, Ruben Östlunds ”Turist” och Mikael Marcimains ”Gentlemen”. Det var de tre som var nominerade för både Bästa film och Bästa regi. Av de tre så stod Gentlemen i en klass för sig med 13 nomineringar. I tävlingen flest nomineringar så hade trean ”En duva…” sju nomineringar och de två på fjärdeplats, The Quiet Roar och Tjuvarnas jul, tre stycken nomineringar. The Quiet Roar har beskrivits som en existentiell film om en kvinna med en dödlig sjukdom. Fotografen till den filmen, Fredrik Wenzel, tävlade mot sig själv i klassen Bästa foto eftersom han även var nominerad för fotot till filmen Turist, vilket han sen fick priset för.

I slutändan blev det Turist som tog flest pris, totalt sex stycken. Det är rekord i Guldbaggens historia. Förutom Bästa film så vann den även priset för bästa regi och norrmannen Kristofer Hivju fick priset för bästa manliga biroll för sin insats i filmen. Han har även setts i Game of Thrones. Priset Bästa foto har nämnts redan. Dessutom vann den pris för bästa manus och bästa klipp.

sverrirgudnasson
Sverrir Gudnasson som blev utnämnd till bästa manliga huvudroll och var även nominerad till bästa manliga biroll. Foto: Joakim Holmberg

Konkurrenten Gentlemen fick nöja sig med tre priser; Bästa originalmusik, Bästa kostym och Bästa mask/smink. Roy Anderssons omtalade film ”En duva satt på en gren och funderade på tillvaron” som tidigare vunnit Guldlejonet i Venedig fick nöja sig med priset för bästa scenografi.

Petra Mede skötte sitt jobb bra, både rolig och proffsig. En duett med Sverrir Gudnasson var till synes helt spontan trots att den var väl inövad med både trapetser och en enhörning. På tal om Sverrir Gudnasson, så var han nominerad till både bästa manliga huvudroll och bästa manliga biroll. Den första nomineringen resulterade i ett pris, för hans roll i Flugparken. Petra Mede skämtade om att Sverrir Gudnasson synts i en väldigt massa filmer under året som gått. ”Medans jag står här och pratar smiter väl Sverrir Gudnasson iväg och gör fem filmer till.”

Priset för bästa kvinnliga huvudroll gick till Saga Becker för hennes roll som Sebastian/Ellie i ”Nånting måste gå sönder”. Anita Wall som tog priset för bästa kvinnliga biroll var helt klart kvällens äldsta pristagare.

Kvällens debacle stod Gunilla Pontén för när hon skulle ropa upp vinnaren av priset Bästa kostym. Först visste hon inte hur hon skulle öppna kuvertet, så hon slet upp det. Sedan kunde hon inte hitta papperet i kuvertet där namnet på vinnaren stod.

Övriga pristagare:

Bästa ljud/ljuddesign: The Quiet Roar

Bästa utländska film: Två dagar, en natt

Bästa kortfilm: Stillborn

Bästa dokumentär: Om våld. Den är gjord av Göran Hugo Olsson och är baserad på svenskt arkivmaterial om avgörande stunder i tredje världens frigörelsekamp. 2012 vann han en Guldbagge för klippningen av sin film ”The Black Power Mixtape 1967-1975”.

Pris för särskilda insatser: Mats Holmgren, kolorist. Det priset delades ut för sista gången i år.

Hedersbagge: Liv Ullman

Gullspira (priset för barnfilm): Rose-Marie Strand, som jobbat med barnfilm i över 20 år.

Biopublikens pris: Micke & Veronika. De nominerade för det priset är de tre filmer som haft flest biobesök av de filmer som haft premiär under 2014. Vem som helst har kunnat gå in och röstat sedan i torsdags. Röstningen avslutades i slutet av galan och priset tillkännagavs näst sist, precis innan priset Bästa film. De andra två filmerna som nominerats till Biopublikens pris var ”Bamse och tjuvstaden” och ”Sune i fjällen”. ”Sune i fjällen” hade premiär i slutet av december så det måste ha varit rejäl rusning till den under jullovet.