Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Svenskt bistånd finansierar ny kol och olja

kol
Foto: Wikimedia

 

Svenskt bistånd används till nya investeringar kol och olja. Sedan 2013 har Sveriges röstat ja till åtta av tio stora fossila investeringar i utvecklingsbankerna, visar en granskning av Naturskyddsföreningens tidning Sveriges Natur.

15 av procent av allt svenskt bistånd går till de stora utvecklingsbankerna som i sin tur lånar ut dem billigt till företag eller stater som vill göra infrastrukturinvesteringar i utvecklingsländer. Under åren 2008–2013 skänkte Sverige 28 miljarder kronor till Världsbanken, Afrikanska utvecklingsbanken och Asiatiska utvecklingsbanken.

Sveriges Naturs granskning visar att bankerna under samma period investerade i fossila bränslen som kol, olja och naturgas till ett värde av 157 miljarder kronor.

Enligt den biståndspolitiska plattform som antogs av riksdagen 2014 ska Sverige verka för att öka andelen förnybar energi i utvecklingsländernas energisystem och för minskade utsläpp av växthusgaser.

Sveriges Naturs kartläggning visar att Sverige genomgående bryter mot sin egen politik. Så sent som i oktober 2014 röstade svenska representanter ja till stora investeringar i fossil energi. Bland annat har man sagt ja till prospektering efter ny olja och gas i Egypten, i Östafrika och i Albanien.

Biståndsminister Isabella Lövin säger till Sveriges Natur att de svenska strategierna för utvecklingsbankerna ska skrivas om.

Svante Axelsson, generalsekreterare i Naturskyddsföreningen, kommenterar Sveriges Naturs avslöjande:

– Sverige ska vara ett föregångsland i klimatarbetet på alla områden. Självklart måste vi agera likadant i vårt biståndsarbete som på hemmaplan. Annars saknar vårt klimatarbete all trovärdighet, säger Svante Axelsson.

– Klimatkaoset går att undvika om vi satsar våra resurser rätt och då får vi inte satsa någonting på det fossila. Klimatförändringarna är en av orsakerna till ökad fattigdom i världen. Att då ge bistånd till fossila bränslen är som att släcka bränder med bensin, avslutar Svante Axelsson.

Källa: Naturskyddsföreningen