Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Misstänkta bedragare i vintertrafiken

De fäller upp motorhuven och ger sig ut i trafiken och viftar för att andra bilister ska stanna på våren. Bedragarna som lurar till sig kontanter och bensin med hjälp av falskt guld är tillbaka utmed bilvägarna. Nu på hala vintervägar.Misstänkta bedragare i vintertrafiken

De fäller upp motorhuven och ger sig ut i trafiken och viftar för att andra bilister ska stanna på våren. Bedragarna som lurar till sig kontanter och bensin med hjälp av falskt guld är tillbaka utmed bilvägarna. Nu på hala vintervägar.

Misstänkt bedragareBedragare på vägarna återkommer under våren och sommaren sedan några år tillbaka, och brukar starta i den södra delen av Sverige, för att sedan sprida sig uppåt i landet. Men nyligen skedde det en kall och snöig januaridag.

– En misstänkt bil rörde sig genom Jönköpings län och stannade gång på gång, på ett ofta trafikfarligt sätt, när den tycktes få motorproblem, säger Lars Johansson, presstalesman vid polisens kommunikationscentral i Jönköpings län.

– Det är rent av livsfarligt att stå och vifta i trafiken på en motorväg, säger han.

Hotfull stämning

Ofta har de misstänkta bedragarna en bra förklaring till varför de står vid vägkanten. Till exempel är de på väg till en sjuk släkting men har nu fått bensinstopp. De har inga pengar på sig men erbjuder dig guldsmycken om du i din tur kan hjälpa dem med kontanter eller bensin.

– Smyckena har i flera fall visat sig vara falska och är inte i närheten av det värde de erbjuds för. Om ett erbjudande verkar vara för bra för att vara sant så är det oftast det, säger Lars Johansson.

Det har också förkommit fall där stämningen har varit hotfull, och där bedragarna har tvingat till sig pengar från de som stannat på platsen för att hjälpa till.

Den här gången skedde ingen olycka men polisen uppmanar ändå förare att vara extra uppmärksamma på om någon rör sig i närheten av vägbanan och att inte stanna om man är osäker på situationen.

– Att hjälpa någon i nöd är viktigt men det är bättre att du ringer polisen på 114 14, eller 112 om det ser ut att vara akut, istället för att du själv ska stå i vägkanten. Då kan vi också ta oss dit med bättre förutsättningar, säger Lars Johansson.

Nyhet från

Polisen