Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Riksdagsledamöter tog ställning för fortsatta sanktioner mot Ryssland i Europarådets parlamentariska församling

Europarådets parlamentariska församling röstade den 28 januari för fortsatta sanktioner mot Ryssland. Bland annat beslutades att den ryska delegationen till församlingen inte heller fortsättningsvis ska ha rösträtt. Den svenska delegationen tog tydlig ställning vid beslutet.

Årets första delsession i den parlamentariska församlingen äger rum den 26-30 januari i Strasbourg. Frågan om den ryska delegationens ackreditering stod högt på dagordningen under den 28 januari. Den svenska delegationen, liksom en klar majoritet av församlingen, röstade efter en intensiv debatt för att godkänna den ryska delegationen men samtidigt förlänga suspenderingen av dess rösträtt samt rätten att representera organisationen i församlingens ledande organ. Frågan kommer att tas upp på nytt under församlingens session i april.

Den 28 januari röstade församlingen även igenom en rapport av riksdagsledamot Kerstin Lundgren (C) om implementeringen av samförståndsavtalet mellan Europarådet och Europeiska unionen. Parterna uppmanades att agera snabbt för att säkerställa att EU ansluter sig till Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna.

En debatt hölls på temat ”Terroristattackerna i Paris: tillsammans för ett demokratiskt svar”. I en resolution betonade församlingen att en attack mot yttrandefriheten är en attack mot demokrati och frihet. Samtidigt underströks att kampen mot extremism måste präglas av respekt för de mänskliga rättigheterna.

Hela den svenska delegationen till Europarådets parlamentariska församling deltar i sessionen i Strasbourg.

Källa: Riksdagen.