Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Unik tävlingsform i Väsby stärker folkhälsan

Foto: Upplands Väsby kommun.
Foto: Upplands Väsby kommun.

Som enda kommun i landet arrangerar Upplands Väsby tävlingen Tiokampen för barn och ungdomar mellan 10-17 år, en unik tävlingsform där ungdomar gratis får testa olika idrotter. Tävlingen genomfördes för 54:e året i rad.

–Tanken med tiokampen är att få fler ungdomar att börja idrotta och röra på sig. Ingen annan kommun i Sverige har heller lyckats med ett liknande koncept, säger Ingmarie Gustafsson.

Vid åtta tillfällen under året får barn och ungdomar i Upplands Väsby gratis prova olika idrottsgrenar, alltifrån bollsporter till cykling och simning. Tiokampen avslutas med prisutdelning, där alla som deltagit i minst sju grenar under året får motta medalj och årets pris av en känd idrottsprofil. Bland prisutdelarna kan nämnas Josefin Lillhage, Stefan Holm och Mats Sundin.

2014 deltog 17 procent av alla 10-ångar i Väsby i minst 7 tävlingar och fick pris genom Tiokampen.

–Tiokampens betydelse för barn och ungdomar i Väsby är förstås ovärderligt ur ett folkhälsoperspektiv och jag tror att denna enkla rörelse gör att fler elever kommer att nå målen även i skolan, säger Leif Bejhed, (V) ordförande i kultur och utbildningsnämnden.

Ingmarie Gustafsson, tillförordnad ordförande i Tiokampen, hoppas att tävlingen ska drivas vidare i flera år till och att antal deltagare ska öka.

-Vi vill även fånga upp fler av ungdomarna som kommit hit från andra länder, säger Ingmarie Gustafsson, tillförordnad ordförande.

Källa: Upplands Väsby kommun.