Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Stopp i medlingen mellan Norwegian Pilot Union/Parat och Norwegian Air Norway (NAN)

Norwegian beklagar starkt att det inte gick att nå en överenskommelse i medlingen mellan dotterbolaget Norwegian Air Norway (NAN) och Norwegian Pilot Union (NPU). Norwegians mål är fortfarande att genomföra helgens flygningar så långt det är möjligt då ett begränsat antal piloter tagits ut i strejk i första omgången.

Norwegian hade före medlingen föreslagit flera helt nödvändiga kostnadsbesparingar för att säkerställa ett hållbart företag och säkra framtida arbetstillfällen. Tyvärr har NPU/Parat inte tillmötesgått dessa krav utan istället framställt krav som går i fel riktning i förhållande till de avtal som ingicks vid förra förhandlingen under 2013. NPU kräver rätten att styra i Norwegiankoncernen, kollektivavtal med ett företag de inte är anställda i, samt att det norska kollektivavtalet även ska gälla utanför Norge. Norwegian kunde inte heller acceptera kravet på koncernansenitet för NAN-piloterna, d v s ansenitet i ett företag de inte är anställda i. I praktiken skulle det ha gett skandinaviska piloter möjlighet att driva bort kollegor vid de andra baserna i Europa.

– Vi beklagar verkligen den osäkerhet som nu skapas bland våra resenärer. Vårt mål har hela tiden varit att undvika strejk och få en lösning och lugn i företaget. Nu ska vi göra det vi kan för att ta hand om berörda passagerare på bästa möjliga sätt, säger Norwegians VD Björn Kjos.

Konflikten gäller Norwegians skandinaviska dotterbolag Norwegian Air Norway (NAN). Det innebär att långlinjerna mellan Skandinavien/England och USA/Asien går som vanligt. Baserna i England, Finland och Spanien är inte heller direkt berörda.

Norwegian kommer att göra sitt yttersta för att ta hand om passagerarna på bästa möjliga sätt i enlighet med EU:s regelverk. Vi rekommenderar alla resenärer att hålla sig uppdaterade på Norwegians hemsida och ”Är flyget i tid” för senaste information om flygningar.

Källa: Norwegian.