Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Sveriges Radio 90 år – här är 475 utvalda ögonblick

radio

I år fyller Sveriges Radio 90 år och firandet pågår hela året på det övergripande temat ”Avgörande ögonblick”. I dag släpps sajten ”Utvalda ögonblick” – 475 ljudklipp som bildar 90 år av radiohistoria att lyssna på och att rösta fram sina favoriter ur. 

På sajten finns 475 ljudklipp som hämtats ur Sveriges Radios stora arkiv där program sparas. Lyssnarna har givit förslag på vilka ljud som ska finnas med. Förutom att lyssna på 90 år av radio, kan man rösta på sina favoriter. De tio ljudklipp – ögonblick – som får flest röster kommer att visas i en utställning under hösten och därefter läggas i en tidskapsel som en del i firandet.

– Det kan handla om ögonblick som de flesta av oss kommer ihåg, men det kan också handla om saker vi sänt som varit avgörande för enbart den individuella lyssnaren. Därför är det viktigt att publiken nu får vara med och avgöra vilka ögonblick som varit störst och som vi därmed ska kapsla in och bevara för framtiden, säger Sveriges Radios vd Cilla Benkö .

Ljudklippen är sorterade efter årtionden och kategorier. Fram till den 24 maj kan lyssnarna rösta fram sitt favoritögonblick.
http://sverigesradio.se/utvaldaögonblick

Som en del av firandet sparas de tio ljuden för framtiden i en tidskapsel som tas fram av Konstfack i Stockholm.
(I det dagliga arkiveras allt sänt material för framtiden av KB, en stor del sparas även i Sveriges Radios eget arkiv.)

Avgörande ögonblick – övergripande tema för 90-årsfirandet
Under hela 2015 firar Sveriges Radio 90 år, vilket märks på olika sätt i utbudet. Bland annat görs en poddradioserie i 12 delar där Sveriges Radios historia, nutid och framtid skildras och diskuteras.

– Vi vill sätta fokus på den viktiga samhällsnytta Sveriges Radio står för och hur närvarande vi är i svenska folkets vardag. Via oss har de fått uppleva ett antal avgörande ögonblick och vår ambition är givetvis att fortsätta att vara agendasättande och leverera ett stort antal avgörande ögonblick även framöver,  säger Cilla Benkö .

Källa: Sveriges Radio