Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ingen akutflytt av elever på Kyrkskolan

Kyrkskolan. Foto: Sundsvall kommun.
Kyrkskolan. Foto: Sundsvall kommun.

Det blir ingen akutflytt av de 120 eleverna på Kyrkskolan.
Mätvärdena efter de prover som tog på inomhusmiljön under sportlovet har kommit.
– Provresultaten såg bra ut och det känns skönt att konstatera att verksamheten på Kyrkskolan kan fortsätta som vanligt då Barn och utbildningsnämnden gav sitt klartecken idag, säger Ingrid Wallin, skolområdeschef.

Under sommaren 2014 brast ett avloppsrör i Kyrkskolans tillredningskök och vatten rann ned i krypgrunden. En varm sommar i kombination med att en avfuktare och ett luftaggregat inte fungerade orsakade kondens som i sin tur ledde till mögeltillväxt i krypgrunden. Ett gediget saneringsarbete inleddes under hösten.

Regelbundna mätningar

På skolans uppdrag genomförde Drakfastigheter ett antal mätningar av inomhusmiljön. Skolan har även haft kontinuerliga avstämningar med Miljökontoret som ansvarar för elevernas hälsa. Den senaste mätningen genomfördes under sportlovet och nu i veckan kom resultatet. Alla prover visade grönt förutom att den mikrobiella statusen (mögel) som var aningen hög i en del av krypgrunden.

– Vi har redan denna vecka påbörjat arbetet med att isolera trossbotten mot skolans lokaler. När det arbetet är utfört har vi gjort allt som är möjligt för att säkra elevernas inomhusmiljö. Vi känner oss trygga med att skolan är så noga kontrollerad som den har blivit under det senaste sju månaderna, beskriver Ingrid Wallin.

Klartecken från nämnden

Det blev grönt ljus på dagens möte i Barn- och utbildningsnämnden. Personal och elever kan vara kvar i lokalerna. Ingen akutflytt är nödvändig.

– Men man ska komma ihåg att Kyrkskolan är 150 år gammal och byggdes för ett betydligt färre elever än dagens 120. Det är trångbott och vi hoppas på sikt att få en utökad lokalyta, men det är inget vi har något beslut på, avslutar Ingrid Wallin.

En ny Kyrkskola med två paralleller F-6 samt en förskola med sju avdelningar finns med i den lokala försörjningsplanen men byggstart är ännu inte beslutad.

Bakgrund

Under sommaren 2014 brast ett avloppsrör från diskmaskinen i skolans tillredningskök och vatten rann in under fastigheten.Den varma sommaren i kombination med att en avfuktare och ett luftaggregat hade stannat skapade kondens som orsakade mögeltillväxt i en del av krypgrunden.

Så snart skadan uppdagades under sensommaren anlitades en saneringsfirma som sög ut all sand och jord från skolan. Allt ersattes med krossad sten, makadam. Även fyllnadsmassan desinficerades.

Under saneringsarbetet sattes byggfläktar in för att torka upp i krypgrunden. Frånluften gick felaktigt in i ventilationssystemet och in i dåvarande rektors rum vilket föranledde problem med rektorns luftrör. I december blev rektorn sjukskriven och denne står under medicinsk utredning. Rektorsrummet i revs upp och alla ytskikt byttes ut. En ny kontroll av inomhusmiljön gjordes under novemberlovet vecka 44.

På sportlovet genomfördes nya mätningar av inomhusmiljön för att se om åtgärderna hade gett önskvärd effekt. Mätresultaten visade grönt på alla punkter utom mikrobiell status (mögel) som hade en avvikande effekt. Orsaken tros fortfarande vara krypgrunden och redan denna vecka påbörjades arbetet med att isolera trossbotten från byggnaden.

Resultat från prover tagna vecka 10 (källa Ricto)

Mikrobiell status Avvikande

Fuktmarkörer Normal

Kemiska emissioner Normal

Trafikavgaser Normal

Lukt från träskydd Normal

Effekt av ventilation Normal

Källa: Sundsvall.