Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Statsminister Stefan Löfven närvarande vid Volvo Cars demonstration av självkörande bilar I Beijing

Självkörande bil. Foto: Volvo.
Självkörande bil. Foto: Volvo.

Volvo Cars presenterade nyligen en unik, komplett systemlösning som gör det möjligt att integrera självkörande bilar i verklig trafik – med vanliga bilförare i förarsätet. De 100 högteknologiska bilarna i Drive Me projektet börjar rulla på utvalda vägar runt Göteborg under 2017. Den svenska regeringen är partner i projektet via Trafikverket och Transportstyrelsen.

Aktiviteten i Kina är en del av Volvo Cars ambitioner att visa hur självkörande fordon kan bVolvo Car Groups banbrytande teknik, som gör det möjligt att redan 2017 sätta självkörande bilar i händerna på vanliga bilförare, visades upp för media och viktiga beslutsfattare i Kinas huvudstad Beijing i dag – med statsminister Stefan Löfven närvarande.idra till samhällsutvecklingen och framtidsutmaningen att skapa en hållbar mobilitet. En implementering av autonom körning kommer att förbättra trafiksäkerheten, minska utsläppen och skapa bättre trafikflöde i städer med trängselproblematik.

– Smarta fordon är en del av lösningen, men hela samhället måste engagera sig för att en hållbar individuell mobilitet ska bli verklighet. Det unika samarbetet med den svenska regeringen i Drive Me projektet är nyckeln till en lyckad integration av självkörande fordon i vardagstrafiken. Därför är vi är mycket glada över att ha statsminister Löfven med oss vid demonstrationen här i Beijing, säger Lars Danielson, Senior Vice President, Volvo Cars China Operations vid Volvo Car Group.

– Självkörande bilar är en innovation med potential att bana väg för säkrare och hållbara transporter. Jag anser att samarbetet i Drive Me projektet mellan den offentliga sektorn och industrin, inkluderande regeringen, Göteborgs Stad och Volvo Cars, är nödvändig för att få en komplett bild av teknologins utmaningar och möjligheter. Det är även ett möjligt område för en fördjupning av det kinesisk-svenska samarbetet, säger statsminister Stefan Löfven.

Sprider svenskt säkerhetskunnande

Sverige och Volvo har en lång tradition av globalt ledarskap när det gäller ökad trafiksäkerhet och en minskning av antalet döda och skadade på vägarna. Sverige är dessutom det första landet i världen som har implementering av självkörande fordon som en del av landets hållbarhetsstrategi.

Den svenska Nollvisionen har blivit en förebild för länder över hela världen när det gäller att sätta mål för trafiksäkerhetsarbetet. Parallellt med detta har Volvo Cars etablerat sin Vision 2020, med målet att ska ingen av de åkande i en ny Volvobil bli allvarligt skadad eller dödad i en ny Volvobil år 2020.

Strategierna är viktiga delar av samarbetet mellan Sverige och Kina på alla nivåer. Kina och Sverige skrev 2011 på ett memorandum om trafiksäkerhetssamarbete – och Volvo Cars är partner i China-Sweden Traffic Research Centre i Beijing.

– Statsminister Löfvens besök vid provkörningen här I Beijing understryker regeringens och Volvo Cars gemensamma ansträngningar för att undersöka möjligheterna och utmaningarna för en implementering av självkörande bilar i Kina, säger Lars Danielson.

Källa: Volvo.