Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Provokationer, minoritetsspråk, tiggare och Filosofiska rummet – Dramaten& utforskar begreppet integritet

Dramaten&
Foto: Dramaten&.

Filosofiska rummet i P1 sparkar igång Dramaten&:s temasatsning på integritet med ett samtal inspelat inför publik den 7 maj.

Under 2015 fokuserar Dramaten& på temat integritet. Ny teknik, ny information, nya gränser. Vem drar nytta av digitala spår vi lämnar på internet? Vad händer med barns integritet när föräldrar via gps kan se var de befinner sig? Hur personlig kan man vara i sociala medier? Hur mycket står vi egentligen ut med att veta om varandra? Och hur känns det när den personliga sfären kränks?

På programmet står bland annat podcastinspelning inför publik av En varg söker sin pod , spoken word, en provocerande gatuföreställning och en samtalsserie om romernas situation.

– Tanken om integritet är nära kopplad till tanken om identitet. Det ena förutsätter det andra. Det är en diskussion som inte stannar vid vem som vet vad om mig, utan leder vidare till frågan vad eller vilka som formar vem jag är. Därför har vi valt att lyfta in helt skilda röster – från romska migranter, till politiker, filosofer, podstjärnor, författare och poeter – via bland annat podar och poesi på minoritetsspråk. Hur vi ser på vår identitet bestämmer också hur vi ser på gränsen för vår integritet, säger Helena Seth, programansvarig för Dramaten&.

Dramaten& har tidigare undersökt teman som solidaritet och nationalism.

PROGRAM VÅREN 2015

Filosofiska rummet: integritet och kränkningar

”Storebror ser dig”. Det var en dystopi när George Orwell skrev sin roman 1984 , idag är det snarast en självklarhet. FRA övervakar dina mejl och Google, Facebook och andra nätgiganter har millimeterkoll på dina intressen medan ICA och Coop registrerar dina matvanor och eventuella allergier. Känns det ok?

Integritetsbrott och integritetskränkningar är en farsot på nätet där människor drabbas av kränkande bilder, skvaller och förtal. I skydd av sin anonymitet sitter aggressiva nättroll och skickar hat och hot. Men vad menar vid med att en människas integritet blir kränkt? Ordet integritet har med orörd, hel och fullständig att göra. Blir den kränkte därmed ofullständig? I detta avsnitt av Sveriges Radios Filosofiska rummet i P1 analyseras ett undanglidande begrepp som ofta tas för givet: integritet.

Programmet spelas in inför publik och gästas av Dramatenskådespelarna Reuben Sallmander och Elin Klinga samt gästerna Jenny Jägerfeld, psykolog, Sara Belfrage, filosof samt Markus Bylund, författare.

7 maj, Elverket. Fri entré

En varg söker sin pod

Serietecknaren Liv Strömquist och författaren Caroline Ringskog Ferrada-Noli spelar in och livestreamar Expressens populära podcast En varg söker sin pod inför publik på Dramaten. Temat för samtalet är integritet. Avsnittet livestreamas både på dramaten och expressen. Liv Strömquist är dubbelaktuell på Dramaten: hennes pjäs Liv Strömquist tänker på dig! som gjort stor succé får nypremiär på Dramatens lilla scen under hösten.

Detta blir andra gången som En varg söker sin pod spelas in på Dramaten, första gången handlade samtalet om solidaritet.

Hösten 2015, datum presenteras vid senare tillfälle. Fri entré

Provokatören

Samhällskritisk satir för hela familjen. Ett offentligt spektakel som andas både nöjesfält och performancekonst.

Provokatören, placerad i en bur utanför teatern, vill få oss att vakna. Ingen förbipasserande går säker för hens påhopp. Shoppingvanor, livsstil, rasism – ingenting är heligt. Men den som får nog av gaphalsen kan ge igen. En välriktad boll på en måltavla gör att provokatören faller pladask ur sin bur.

Provokatören är ett performance av Christian Lollike som under 2015 kommer att uppföras i en rad europeiska städer med lokala aktörer. Hela projektet går att följa online på dramaten och från och med den 1 maj på danska sidan theprovocateur. Christian Lollike har tidigare gästspelat på Dramaten med den uppmärksammade och kontroversiella föreställningen Manifest 2083 om Anders Behring Breivik.

Provokatören är en del av Stockholms Kulturfestival.

Medverkande Ana Gil de Melo Nascimento, Filip Alexanderson

Koncept och regi Christian Lollike

Scenografi Palle Steen Christensen

Med texter av Christian Lollike, Karl Marx, Gandhi, Bono, m fl

Producent Sort/Hvid

Provokatören är en produktion av Sort/Hvid i Köpenhamn i samproduktion med Festspillene i Bergen (NO), Dramaten& (SE), Staatsschauspiel Dresden (DE) och Aarhus Festuge (DK)

14 och 15 augusti, på Dramatentrappan. Fri entré.

Romsk höst – värdighet och jämlikhet i dagens Europa

I en samtalsserie i tre delar riktas ljuset mot en av vår tids mest akuta frågor: romernas utsatthet i Europa. Fattigdomen och utestängningen är synlig för en hel kontinent. I många länder lever romer i skjul, romska barn saknar skolgång och möjligheten till försörjning är nästintill obefintlig.

Moderator för serien är dramatikern Josette Bushell-Mingo, som bland annat kommer att samtala med romer som dagligen kämpar för sin egen och sina barns framtid. Hur påverkas ens självkänsla av att vara utlämnad till tiggeri? Hur bibehåller man som människa sin integritet i ett liv präglat av fattigdom och rasism? Och vad görs på EU-nivå för att förbättra romernas villkor?

Presentatör är författaren Lawen Mohtadi, som har skrivit boken om Katarina Taikon, Den dag jag blir fri , och är bioaktuell med en dokumentärfilm om Taikon.

Medverkar gör bland andra Agnes Daroczi, Soraya Post, Kenneth Hermele, Lena Sundström, Hannes Meidal, Hans Calderas och Basia Frydman.

Ett samarbete mellan Dramaten&, Natur & Kultur och Familjen Robert Weils Stiftelse

5 oktober, 12 oktober och 9 november (information om plats tillkommer)

Spoken word

Spoken word på Dramaten har fyllt såväl foajéer som Stora scenen och de medverkande poeterna, rapparna, musikerna och skådespelarna har med sina ord lockat till både gråt och skratt. I höst intar de återigen Lilla scenen, du möter nya och gamla ansikten med samma glöd som alltid. Temat denna gång är integritet. Kom och lyssna!

5 och 6 oktober, Lilla scenen

Lunchpoesi och livemusik

Poesi- och musikprogrammen i Lejonkulans foajé tar under hösten sin utgångspunkt i svenskt teckenspråk och Sveriges fem nationella minoritetsspråk. Skådespelare ur Dramatens ensemble samt inbjudna gäster och artister medverkar vid varje tillfälle. Program: Hannes Meidal.

Lunchsmörgås och kaffe ingår.

4 september: Norra Språken (samiska och meänkieli)

9 oktober: Teckenspråk

22 oktober: Romani chib

27 november: Jiddish

4 december: Finska

Lejonkulans foajé

Källa: Dramaten&.