Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Stockholms Trädgårdsmässa i Kista

Suget efter trender och idéer tycks vara omättligt så här i språnget mot den sköna sommaren.
Här får man se trender, möjligheter till nya projekt och hur man kan förverkliga sina drömmar. Det är lätt att gripas av ”GALNA BLOMSJUKAN” och förköpa sig!
Ska det äntligen bli det där växthuset, eller den nya uteplatsen för avkoppling och lata dagar? Kanske är det något som bara ska kompletteras eller är det i år det stora trädgårdsprojektet skall gå av stapeln.

Trenden just nu går mot att odla sina grönsaker i en riktig köksträdgård där gurkan just nu lär vara väldigt ”het”, enligt de som har fingret i vinden!
En annan trend är tydligen pergolor av olika typer av järn och nät, samt bågar och byttor i rostfärgat järn. Trenderna verkar också gå mot mer och mer sten, grus och olika gjutna material som kräver minimalt underhåll, samtidigt som växterna får en underordnad betydelse och endast står som en dekoration där bland sten o betong

Man skulle kunna säga att ”ljust och fräscht” trenden är på väg in i (eller snarare ut i) trädgården. Kanske är det enklare att pyssla med ljuslyktor, skulpturer, möblering och ljussättning av trädgården än att gå i klinch med vrenskande växter, som om det vill sig illa kanske till och med går och dör!
Kan det vara så att den yngre generationen saknar den kunskap om odling som var en naturlig länk tillbaka till det gamla bondesamhället där det alltid fanns en stor klokskap hos den äldre generationen. (Google har inte svar på allting!) Att ha en trädgård väcker många frågor.
Man kan välja mellan Medelhavsträdgård, Japanskt eller varför inte en slottsträdgård. Vi skal ha kryddgård, perfekta rosor, tänka på fåglarna och sätta upp häckningsholkar för all sköns kryp och flygfän.

När vi då skall inreda och trendsätta trädgården, infinner sig då frågan huruvida vi får tid med att njuta i de fina utemöblerna, vilstolarna, hängmattorna och växthusen, (som mer och mer tycks bli ett extra uterum i stället för det ”drivhus” det en gång var tänkt som). Har inte sett ett enda växthus inrett som vad det egentligen är till för!
Vart tog den svenska täppan, koloniträdgården och mormors gamla trädgård vägen? Hur vacker är inte gräsmattan när den i April – Maj står full med blommande Scilla och Gullvivor, eller när myrorna flyttar runt Vitsipporna i rabatterna. Låt Bonn-syrenen sprida sin väldoft och bärbuskarna kan få dyka upp där man minst anar det. Samplantera gärna nyttiga och prydnadsväxter, så blir det ännu roligare att se vad som gömmer sig bland buskar o blad. Var finns barnens trädgård där dom kan leka och lära? Såg ett smart byggsystem för spontana kojbyggen t.ex. Se www.fabbrikk.se.
Ett gott råd från de lärde på mässan var att med fiberduk driva fram ogräset så att man kan rensa bort det innan man sår!

Det heter ju att ”mitt hem är min borg”. Så är även trädgården! Fyll den med färger och dofter och inte med prylar o pynt. Min egen trädgård är ingen utställning! (Kanske inte ens en trädgård sett med gängse normer.) Men den är min och där trivs jag tillsammans med fåglar, humlor, bin och fjärilar, samt ett och annat vacker ”ogräs”. När barn eller barnbarn kan bygga koja i det finaste äppelträdet och säger att dom skall bli ”blomskötare”, då har man kommit en god bit på väg mot den ”perfekta” trädgården

Man skulle kanske önska ett större utbud av växter, redskap, kluriga odlare / duktiga trädgårdsmästare och mindre med pynt på en trädgårdsmässa, men kanske blev det lite för tätt på med två mässor inom en månad, vilket också märktes på antalet utställare. Men välkommen tillbaka nästa år och till dess låter vi drömmen om den doftande och rogivande trädgården leva.

Text / Bild: Åke Rudoff.