Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Folkpartiet föreslår en laga-mat-garanti i hemtjänsten

Under Folkpartiets Liberala Riksmöte i Västerås presenterade idag partiledare Jan Björklund och ordförande i Folkpartiets arbetsgrupp för årsrika Barbro Westerholm en rapport med förslag om en laga-mat-garanti inom hemtjänsten. Garantin kommer finnas med i Folkpartiets vårbudget.

Måltiden är det mest centrala i många äldres vardag. Att få känna doften av riktig matlagning i det egna hemmet, att få höra ljudet av kastruller och förberedelser inför måltiden, att få delta i de matlagningsmoment som man fortfarande klarar av, ökar inte bara aptiten utan hela livskvalitén.

God och näringsrik mat samt trivsamma måltider är således en viktig kvalitetsfråga i äldreomsorgen. I hemtjänsten måste det vara en självklarhet att alla som behöver hjälp med maten också ska kunna få den lagad hemma. Folkpartiet föreslår därför att regelverken behöver skärpas och en laga-mat-garanti för hemtjänsten införas.

Folkpartiets förslag:

Laga-mat-garanti i hemtjänsten. Hemtjänsten ska erbjuda att tillaga lunchen och middagen i bostaden.
Välja mat-garanti för hela äldreomsorgen. Alla äldreboenden ska erbjuda flera rätter att välja på. För dem som föredrar matlådor i hemtjänsten ska det finnas flera leverantörer att välja på.
Makt över tallriken är skälig levnadsnivå. Regelverken behöver skärpas. Det ska vara tydligt att det tillhör skälig levnadsnivå att få maten lagad i det egna hemmet. Det kan göras på samma sätt som när Folkpartiet drev igenom parboendegarantin 2012.
Fortsätt med Måltidslyftet. Alliansregeringens satsning om 75 miljoner kronor per år på bättre mat och måltider i äldreomsorgen bör utvecklas, inte avvecklas.
Fortsätt med Omvårdnadslyftet. Alliansregeringens satsning på utbildning av personal i äldreomsorgen om 140 miljoner kronor per år bör fortsätta. Kompetent personal är äldreomsorgens viktigaste kvalitetsfaktor. Det är en förutsättning också för att få bra mat.
Vänta inte på staten. Kommunerna bör inte vänta på att regelverken skärps.

Folkpartiet bedömer att laga-mat-garantin, i likhet med exempelvis den redan införda parboendegarantin, är en precisering och inte en utvidgning av kommunernas skyldigheter. Vi reserverar dock i vår vårmotion 200 miljoner kronor årligen för att underlätta genomförandet.

Källa: Folkpartiets.