Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

TV-rekord väntas med 500 dagar kvar till invigningen av Paralympics i Rio 2016

rio
Foto: Wikimedia

Med 500 dagar kvar till invigningen av Paralympics i Rio 2016 meddelar Internationella paralympiska kommittén (IPC) att de förväntar sig rekord sett till TV-tid och global publik. För första gången antas spelen nå en kumulativ global publik om fyra miljarder.

Enligt IPCs president Sir Philip Craven, kommer deltagarna att få den största TV-publiken någonsin vid ett Paralympiskt spel och slå det tidigare rekordet om 3,8 miljarder kumulativa tittare från Peking 2008 och London 2012.

– Med 500 dagar kvar till Paralympics i Rio 2016 så har avsevärt fler sändande TV-kanaler bestämt sig för att sända spelen, än vad som var fallet inför London 2012. Det är ett tydligt tecken på ett snabbt växande publikintresse för spelen och för att sända från Paralympics, säger Sir Philip.

– Jag är helt övertygad om vi vid Rio 2016 kommer att bryta den kumulativa globala tittarbarriären om fyra miljarder, en enorm prestation och ett bevis på Paralympiska rörelsens storhet.

Ur ett svenskt förberedelseperspektiv har uppladdningen redan startat. I april höll Sveriges Paralympiska Kommitté sin kandidatcamp och offentliggjorde den första kandidatlistan. Även om den slutgiltiga uttagningen blir klar först under sommaren 2016 så kommer resultaten från årets parasporttävlingar att bli en första indikation av över antalet kvotplatser Sverige kan ta.

– Min förhoppning är att vår trupp ska få de bästa möjliga förberedelserna som är möjliga och därmed kunna vara med och se till att inspirera en rekordpublik – även här hemma, säger den svenska truppledaren Hans Säfström.

Snabba fakta om Paralympics i Rio 2016
7-18 september
4350 tävlande
170 deltagande nationer
22 idrotter

Källa: Svenska Handikappidrottsförbundet