Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Contract Dance Company från Karlstad vann Danskarusellen 2015

Contract Dance Company. Källa: Studiefrämjandet .
Contract Dance Company. Källa: Studiefrämjandet .

-You touched me, I had tears in my eyes, skrev jurymedlemmen Alessio Anello i sin motivering varför han gav maxpoäng till danskompaniet Contract Dance Company. Alla fyra jurymedlemmar gav maxpoängen 12 till de 9 gymnasietjejerna från Karlstad som dansade med såväl känsla som teknik. De framträdde på Nöjespalatset i Karlstad på Danskarusellens Sverigefinal 2015 lördagen den 23 maj som en av 15 dansgrupper som gått vidare till final.

– Vi tror att vi vann för att vi berörde, för att vi fick folk att känna, säger dansarna i Contract Dance Company. – Kanske också för att vårt framträdande var originellt och annorlunda med inslag av både tystnad och talad text, inte bara musik, säger de vidare. – Vårt budskap var att man ska stanna upp och leva i nuet, det är lätt att vara i sitt stresshjul och glömma bort att ta vara på livet, menar de.

– Vi fick inspiration till koreografin från att alla kan relatera till stresskänslor i vardagen. Vårt framträdande var starkt och känslosamt för att vi vill att folk ska känna något, vad som helst, och det lyckades.

Under intervjun kommer några från publiken fram och gratulerar dansarna. En tjej säger att hon tyckte det var så vackert att hon grät.

Contract Dance Company har funnits i 6 år i lite olika konstellationer och dansarna tränar tillsammans ungefär tre gånger i veckan på Dansstudion i Karlstad. De flesta i gruppen går Estetiska programmet – Dans på Sundstagymnasiet i Karlstad. Alla dansar i stort sett varje dag. De säger att de mer eller mindre lever i danssalar. Inspiration till sin dans får tjejerna från varandra, från sina handledare på Dansstudion, från Youtube och från workshops.

Kompaniet var tidigare med i en annan danstävling där de inte gick vidare, men de var taggade att fortsätta. När de fick tips om Danskarusellen anmälde de sig för att huvudfokus inte ligger på själva tävlandet utan på att utvecklas som dansare.

-Vårt mål med att vara med i Danskarusellen var inte att vinna, vi var med för att det är kul att dansa, säger dansarna. – Det har varit en jättebra chans för oss att utvecklas eftersom vi framför samma nummer flera gånger och får feedback efter varje gång så att vi har kunnat förbättras till nästa gång. – Vi har kommit varandra närmare som kompani, vi är mer synkade och känner av varandra bättre, sammanfattar dansarna i Contract Dance Company sitt deltagande i Danskarusellen.

Dansare i Contract Dance Company:

Ellen Jedvik
Marie Nordling
Josefin Frankert
Linnéa Widjeback
Signe Willmarsson
Hanna Lindgren
Emma Kullgren
Filippa Lindman
Sanna Allåker

Juryns motiveringar

Victor Henriksson, koreograf, danspedagog, nöjesproducent:
”12 poäng till Contract Dance Company för ett nummer som får mig att glömma allt annat runt mig. Jag berörs från början till slut och inledningen är så snygg och väl genomtänkt att jag själv skulle ha velat skapa det! Fortsätt beröra, för ni kan gå hur långt ni vill – bara ni sätter era egna gränser.”

Alessio Anello, dansare, lärare och koreograf från Palermo, Italien:
”You touched me. I had tears in my eyes. There’s not so many reasons why you deserve 12 points – you made me cry [handskrivet hjärta]. Beautiful moving. Thank you!!! [handskrivet hjärta + smiley]. PS. This is the first group I’m not writing any tips. It was beautiful how it was. Thank you, thank you, thank you.”

Felicia B Martinez, dansare inom hiphop och streetdance:
”Mycket uttrycksfullt, rörande och sceniskt uttänkt uppträdande. Det var koreografiskt utvecklat, tekniskt utmanande och visuellt vackert. CDC visade på scennärvaro, publikkontakt och originalitet. Musikvalet passade perfekt till deras budskap och jag fick ett varmt intryck av helheten som grupp. Kan tänka på ännu mer finlir med precision men endast för vidare utveckling.”

Ann-Katrin Cederholm, dansare inom bland annat Flamenco, kubansk salsa, musikaler:
”Fantastisk inledning och stor originalitet, ni berör verkligen.”

Övriga utmärkelser

Juryn delade även ut två specialomdömen. Årets scenpersonlighet blev Sini från Gangstarcrew, Eslöv. Årets skickligaste dansare blev Elias från New York Dance Crew, Lund.

Om Danskarusellen

Danskarusellen är en del av Studiefrämjandets kulturverksamhet. En del kallar Danskarusellen för en tävling, det är det också. Men det är framför allt en turné för grupper som vill utvecklas som dansare och scenpersonligheter. Turnén är öppen för alla oavsett dansstil, erfarenheter eller antal dansare. Danskarusellen har som huvudsyfte att ge dansgrupper fler scentillfällen för att utvecklas, möta publik och knyta kontakter med andra i kulturlivet.

Samtidigt med Danskarusellen genomfördes Studiefrämjandets musiktävling Livkarusellen, som också den gick av stapeln på Nöjespalatset i Karlstad. Vinnare i den tävlingen blev Dandrylion från Borlänge.

Källa: Studiefrämjandet.