Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Degefa krossade banrekordet i Varvet

Degefa slog till med nytt banrekord. Foto: GöteborgsVarvet 2015.
Degefa slog till med nytt banrekord. Foto: GöteborgsVarvet 2015.

Worknesh Degefa, Etiopien, imponerade stort med nytt banrekord i GöteborgsVarvet, hon krossade det gamla rekordet med hela 51 sekunder.

– Skicka en inbjudan så kommer jag tillbaka nästa år och siktar på 66 minuter, sa Degefa efter målgång.

Detta trots att hon fick springa ensam under större delen av loppet. I mål var hon bara 13 sekunder från att klara ”drömgränsen” 68 minuter.

– Jag var väldigt trött på slutet men publiken gav mig styrka, berättar hon.

I herrklassen var det tredje gången gillt för Richard Mengich, Kenya. Efter att ha kommit fyra och tvåa blev det nu seger.

– Jag kände mig stark, hade en fantastisk känsla, men det var ett tufft lopp, tycker segraren.

Hade det inte blåst motvind de första kilometerna kanske det blivit ett banrekord även i herrklassen. Ett tag var täten 45 sekunder efter rekordet, men Mengich var bara 19 sekunder efter i mål.

Två hemmalöpare blev bästa svenskar.

– Det var OK men inte så mycket mer, säger Mikael Ekvall, som bor i Göteborg men tävlar för Strömstad LK.

Han var ändå ganska nöjd med sin tolfteplats.

– Jag har känt mig lite sliten och det var väldigt tufft på Hisingen där det blåste mycket, så det känns rätt bra, säger Mikael Ekvall.

Therese Olin, Ullevi FK, var desto nöjdare med att bli bästa svenska.

– Jag är jättenöjd med att kunna springa överhuvudtaget och dessutom sätta personligt rekord, säger Therese som haft stora skadeproblem. Och det var fantastiskt att springa på hemmaplan, jag bor ju bara en kilometer från målet.

Av 47 013 startande löpare kom 46 500 i mål i GöteborgsVarvet.

– Organisatoriskt har det fungerat väldigt bra och det var fantastiskt att se Degefas prestation. Få löpare bröt loppet, mycket beroende på att det i år var en mer normal vårtemperatur. På stan har det varit mycket folk och go stämning, säger Varvsgeneralen Bo Edsberger.

Resultat GöteborgsVarvet 2015

GöteborgsVarvet, som mäter en halv maraton (21 097,5 meter), avgjordes den 23 maj 2015 för 36:e gången sedan premiären 1980. Under GöteborgsVarvetveckan genomförs även StafettVarvet, StavVarvet, SpecialVarvet, Lilla Varvet, MellanVarvet och MiniVarvet. Totalt förväntas cirka 83 000 löpare delta i något av Varvetloppen under GöteborgsVarvetveckan 2015. Inför GöteborgsVarvet 2015 arrangeras dessutom i samarbete med lokala föreningar GöteborgsVarvets Seedningslopp vid 20 tillfällen och GöteborgsVarvets Löparkvällar med 550 träningstillfällen fördelade på 32 orter runt om i Sverige.

Källa: GöteborgsVarvet 2015.