Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Saab och DigitalGlobe bildar joint venture-bolaget Vricon för att återge världen i 3D

Vricon skapar 3D-bilder  av jorden. Foto: Saab.
Vricon skapar 3D-bilder av jorden. Foto: Saab.

Försvars- och säkerhetsföretaget Saab och DigitalGlobe, Inc, en världsledande leverantör av högupplösta satellitbilder, tillkännagav idag ett joint venture – Vricon Inc., som kommer att producera fotorealistiska 3D-produkter globalt för företag och myndigheter med en global täckning och snabb leveranstid.

Vricon kombinerar Saabs unika 3D-teknologi och expertis med DigitalGlobes ledande arkiv innehållande miljarder kvadratkilometer av högkvalitativa kommersiella satellitbilder. Vricon kommer att etablera en storskalig produktionskapacitet för att skapa högupplösta fotorealistiska 3D-produkter och höjddata som representerar världen. De kommer att göras tillgängliga via en unik visualiseringsplattform, liksom standardiserade dataformat.

Vricon riktar sig till hela den professionella geospatiala marknaden, med ett initialt fokus på försvar, säkerhet och infrastruktur. Vricons teknologi gör det möjligt för bildmaterial att korrekt återge alla synliga föremål på jorden i 3D. Produkterna ger bättre täckning i jämförelse med höjdmodeller skapade från flygplan, samt en bättre återgivning och tillgänglighet i förhållande till modeller skapade från satellit.

DigitalGlobe och Saab kommer att äga Vricon gemensamt. Enligt avtalet kommer Vricons huvudkontor att ligga i Reston i Virginia, USA. DigitalGlobe och Saab kommer att äga 50 procent vardera.

– Våra kunder ges tillgång till globala geospatiala data med mycket hög noggrannhet. Det är en win-win-situation av långsiktigt värde för båda ägarna, och kommer att ge oss en ledande marknadsposition, säger Magnus Brege, VD på Vricon.

– Etableringen av Vricon är ett exempel på hur innovation inom Saab skapar nya affärer. Tillsammans med DigitalGlobe tar vi vår unika 3D-teknologi och tillämpar den så att den gagnar vår globala kundbas. Samtidigt tar vi också ytterligare ett steg framåt mot vårt långsiktiga mål att växa i USA, säger Dan Jangblad, chef för Saabs affärsområde Industrial Products and Services.

– Genom att kombinera DigitalGlobes unika bildarkiv med Saabs ledande spetsteknologi, kommer vi att kunna leverera världen i 3D i en omfattning som tidigare inte varit möjlig. Genom att erbjuda våra kunder dessa unika produkter, bidrar detta samarbete till tillväxt och värdeskapande för aktieägarna, säger Jeffrey R. Tarr, styrelseordförande och VD på DigitalGlobe.

Källa: Saab Group.