Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Kalle Anka skrotar 313 – Emil, 13 år, designern bakom Kalles nya vrålåk

Egmont Publishing
Foto: Egmont Publishing

Kalle Ankas ikoniska bil 313, även kallad ”skruttomobilen”, är ett minne blott. I alla fall i kommande nummer av Kalle Anka & C:o då Kalle Anka dumpar sin gamla trotjänare. Upprinnelsen till Kalles bilbyte är en tävling som Kalle Anka & C:o utlyste i början av året där man bad läsare ge förslag på hur en uppdaterad version av 313 skulle kunna se ut. Över 500 kreativa bidrag från barn över hela Sverige skickades in och vinnare blev Emil Hogslätt, 13 år från Mölndal.

Genom Emil har nu världens kanske mest kända bil, fått en ny upphottad design. Bland annat har nya 313 utrustats med ett rejält baksäte till knattarna, fiskespön i bagageluckan, en kraftfull trumpet-tuta som automatiskt åker upp varje gång Kalle ska tuta och en multigrill som kan användas för att exempelvis grilla korv.

– Jag tänkte att bilen skulle vara en cabriolet för att man ska se Kalle Anka tydligt. Bilens egenskaper är grundade på Kalle Ankas hobbyer, säger Emil Hogslätt.

Vinnaren valdes ut av en jury som bestod av medarbetare på redaktionen för Kalla Anka & C:o.

– Startfältet var fantastiskt starkt. Det är riktigt kul att se att det finns så många unga duktiga designers därute och det var en tuff kamp från start till slut att välja ut vinnaren, säger Anna Bergström, projektledare för Kalle Anka & C:o.

Men det som stod klart ganska tidigt var att läsarna ville att bilen skulle ha en retrokänsla.

– Många teckningar hade retrodesign och när vi såg Emils bidrag kändes det direkt som vinnaren. Det fanns en härlig Ankeborgs-känsla i designen. I grunden är det den gamla 313, fast med ett modernare snitt och en något tuffare look. Det kändes som att den skulle kunna passa Kalle bra, säger Anna Bergström.

Emil Hogslätts vinnande bildesign har förverkligats av Nordens främsta Kalle Anka-tecknare Arild Midthun. I Kalle Anka & C:o nr 22 blir det premiär för nya 313 med bland annat en specialskriven serie, samt presentation av Emil och den nya bilen, inklusive all extrautrustning. I serien byter Kalle upp sig till nya 313, men ångrar sig och byter tillbaka till sin gamla då Knattarna påminner Kalle om alla fina minnen han haft med sin gamla ”skruttomobil”.

Källa: Egmont Publishing