Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Sverige föreslås få ta del av EU-bidrag

Inom ramen för TEN-T, det transeuropeiska transportnätverket finns möjlighet att via Fonden för ett sammanlänkat Europa ansöka om medfinansiering för studier och byggande. I EU-kommissionens förslag föreslås projekt där svenska aktörer ingår beviljas bidrag med över 450 miljoner euro. TEN-T, det transeuropeiska transportnätverket, syftar till att knyta samman Europas infrastruktur och den totala tilldelningen till samtliga länder den här utlysningen föreslås vara 13,1 miljarder euro till 276 projekt.

– Att Sverige föreslås ta del av bidrag för så många projekt är ett tydligt tecken på att Sverige håller en god kvalité på projekt och genomföranden, säger infrastrukturminister Anna Johansson.

I nästa vecka väntas medlemsländerna genom CEF transportkommitté ta ställning till kommissionens förslag om fördelning av pengarna och därefter tas det formella beslutet av kommissionen preliminärt i början av hösten (efter att EU parlamentet har haft rätt att tycka till).

Bland projekten med svenska aktörer återfinns bland annat Norrbotniabanan, liksom flera projekt inom sjöfarten. Där finns även projekt om ITS, flygledning och laddinfrastruktur för elfordon.

Källa: Näringsdepartementet.