Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Iskyla och midnattssol när Åsa Larssons omtyckta deckarromaner filmatiseras

LarssonAsa_FredrikHjerling
Foto: TV4gruppen.

I augusti inleds filmatiseringen av Åsa Larssons deckarromaner om advokaten Rebecka Martinsson, polisinspektör Anna-Maria Mella och kollegan Sven-Erik Stålnacke. I huvudrollen som Rebecka Martinsson ses Ida Engvoll, känd från bland annat Mig äger ingen, Maria Lang, Beck och Arne Dahl. Historierna utspelar sig i karg norrbottnisk miljö i glesbygden runt Kiruna och är fyllda av ondska, hämnd och mord. Totalt filmatiseras fyra böcker. Samtliga filmer produceras av Yellow Bird och ska sändas i TV4.

– Åsa Larsson har via sina mordgåtor lyckats fånga en unik mix av ödesmättad spänning i en spektakulärt vacker miljö. Målet för oss är att skapa trovärdiga karaktärer som publiken kommer vilja följa under en lång tid, säger Josefine Tengblad dramachef TV4.

12 år efter Åsa Larssons deckardebut med bästsäljaren Solstorm är det dags för fyra av hennes hyllade och omtyckta deckarromaner att få nytt liv med Ida Engvoll i rollen som Larssons hjältinna Rebecka Martinsson. Filmatiseringen, med manus av Mattias Grosin och Henrik Engström, inleds i augusti och spelplatsen är Norrbotten och Kiruna där Åsa Larsson själv växt upp. För regi står Fredrik Edfeldt som nominerats till guldbagge för Flickan och vunnit flera prestigefyllda priser utomlands. Edfeldt stod även för regi till Blå ögon.

– Att få möjligheten att filmatisera Åsa Larssons böcker är fantastiskt. Hennes helt unika karaktärer och miljöskildringar från norra Sverige saknar motstycke i svensk litteratur, säger Daniel Gylling producent Yellow Bird.

Åsa Larssons deckarromaner kretsar kring Rebecka Martinsson (Ida Engvoll), juristen och ensamvargen som inte riktigt funnit sig själv trots stora framgångar på en advokatfirma i Stockholm. När en kär vän från barndomen i Kiruna oväntat går bort reser Rebecka ”hem” för första gången på fyra år för att vara med på begravningen. Rebecka får en magkänsla av att hennes vän inte förolyckats och kan inte slita sig från platsen förrän hon fått svar. Hon kontaktar Kirunapolisen och sin gamla skolkamrat, Anna-Maria Mella som numera jobbar där som polis, som ser till att utredningen öppnas på nytt. Rebecka och Kirunapolisen med Mella och kompanjonen Sven-Erik Stålnacke i spetsen dras in i en gastkramande jakt på en mördare som visar sig kunna mörda igen – samtidigt som Rebecka tvingas möta ett fruktansvärt trauma som en gång fick henne att överge sin hembygd.

I Stockholm väntar Rebeckas kollega och tillika partner på att Rebecka ska komma hem och ta sitt ansvar som delägare och älskarinna, men det är något som skaver hos Rebecka. Vilket liv är det hon egentligen vill leva? I Kiruna faller flera pusselbitar på plats som gör att Rebecka succesivt börjar få ihop bilden av sig själv.

– Jag är verkligen otroligt nyfiken på vad Ida Engvoll ska göra för en Rebecka Martinsson. Hon blir hur fin som helst, tror jag. Det känns som om hela projektet är i goda händer. Tänk. Det här trodde man inte när man var en grå skattejurist som satt på sin kammare och plitade, säger Åsa Larsson.

Filmerna produceras av Yellow Bird i samproduktion med TV4-Gruppen, ARD Degeto och Filmpool Nord.

Följande böcker filmatiseras:

Det blod som spillts (2004)
Svart stig (2006)
Till dess din vrede upphör (2008)
Till offer åt Molok (2012)

Åsa Larsson, född 1966, är skattejuristen som blev författare. Hon debuterade med kriminalromanen Solstorm 2003 som därefter filmatiserades med Isabella Scorupco i huvudrollen. Uppföljaren, Det blod som spillts, utsågs till årets bästa svenska kriminalroman 2004. Det har hittills blivit fem kriminalromaner om Rebecka Martinsson som har översatts till 26 språk. Dessutom har Larsson skrivit ett antal noveller som utspelas i Kiruna vid förra sekelskiftet, bland andra Guds starka arm och Systrarna Hieta.

Källa: TV4-Gruppen.