Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Veteraner och nykomlingar på Allsången

Euovision-vinnaren Måns Zelmerlöw framförde sin Heroes. Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion AB.
Euovision-vinnaren Måns Zelmerlöw framförde sin Heroes. Foto: Tobias Dahlén / Sweden Photo Passion AB.

En strålande sommarkväll fick vi höra både Heroes och rekordveteranen Tomas Ledin och en hel del annat.

I strålande väder,med undantag av några stänk på slutet, begicks säsongens andra Allsång på Skansen. Det är andra säsongen med Petra Marklund slash September som programledare. Under Måns Zelmerlövs bejublade uppträdande så konstaterade de att det var ombytta roller mot förut. När Petra Marklund uppträdde som September 2012 med sin låt Mikrofonkåt var det Måns Zelmerlöv som var programledare.

Solliden var fullsatt långt innan föreställningen började. Kanske inte så konstigt när Eurovision-vinnaren uppträder en vacker sommardag. Publiken hölls sysselsatt med genrep och att tränas att göra ”spontana” skrik, jubelrop och handklappningar. Det hela inleddes med en sann veteran som sjöng en ny låt. Tomas Ledin sjöng ”Livs levande” från sin turné som han är aktuell med. Låten handlar om att vi lever nu. Det är en typisk Tomas Ledin-låt som man har hört liknande förut, men den funkar bra live. Tomas Ledin funkar överhuvudtaget bättre live än på skiva. Under ”bonuskonserten” som bara sänds på webben spelade han sedan två riktiga klassiker: ”En del av mitt hjärta” och ”Sensuella Isabella”. Under den senare låten blev det fart på publiken, både tonåringar och lite äldre ställde sig upp och dansade. Tomas Ledin har varit gäst hos alla allsångsledare på Skansen sedan Bosse Larsson i mitten på 70-talet.

Efter Tomas Ledins inledning blev publiken tillsagd att skrika två gånger för då var det dags att påannonsera Måns Zelmerlöv, som hon kallade för superhjälte. Han sjöng såklart sin vinnarlåt Heroes, under stort jubel från publiken. Som allsångsnummer valde han en gammal klassiker: ”En kväll i juni”. Det var ju sista kvällen i juni. Vi får väl se om Heroes får samma klassikerstatus. Under bonusdelen sjöng han en låt från sin nya skiva som släppts rätt nyligen, ”Kingdom in the sky”. Den handlar om att ha hittat hem. Det är en låt i lugnt tempo men ändå med mycket energi, kan bli populär. Under hösten ska han ut på en Europa-turné.

Det sköna med Allsång på Skansen är blandningen av musikstilar, precis som Melodifestivalen. Förutom popmusik av skilda slag från Tomas Ledin och Måns Zelmerlöv så fick vi även soul av nya stjärnskottet Sabina Ddumba och hip-hop från duon Norli & KKV. Sabina slog igenom förra året med ”Scarred for life”, som hon sjöng på den web-sända delen. Under den ordinarie TV-sända delen sjöng hon sin andra låt, ”Effortless”. Hon har verkligen en bra röst och hon ger ett trevligt och ödmjukt intryck.

För övrigt fick vi även se Siw Malmkvist och Pernilla Wahlgren framföra ett Astrid Lindgren-medley som en hyllning till Pippi Långstrump som fyller 70 i år. De gjorde ”Här kommer Pippi Långstrump” i en lite väl mesig version. Det var enda gången på hela kvällen som man önskade att orkestern skulle ta i lite mer. Efter det gjorde de ”Sjörövar-Fabbe” som allsångsnummer, komplett med rekvisita som en gummiflotte och periskop.